Historijski muzej slavi jubilej: Pola stoljeća čuvenog "kvadrata"

V.A.Z.
Historijski muzej slavi jubilej: Pola stoljeća čuvenog "kvadrata"
Radiosarajevo.ba / Historijski muzej BiH
Jedan od najboljih primjera bauhaus arhitekture u Sarajevu je zgrada u kojoj je danas smješten Historijski muzej.

Građena namjenski, za potrebe tadašnjeg Muzeja revolucije, privlačila je pažnju publike i stručne javnosti kao moderna građevina koja je u arhitektonskom smislu obilježila Sarajevo. 

Konkurs za njenu izgradnju raspisan je 1959. a posao dobivaju tada mladi arhitekti iz Zagreba Magaš, Šmidhen i Horvat. Zgrada je predata javnosti 1963, a 1966. prvi put useljena. 

U novembru te godine, Muzej revolucije BiH svečano je otvorio prvu izložbu u ovoj namjenski napravljenoj zgradi.

"Ta zgrada i dan-danas predstavlja divan primjer moderne arhitekture u Sarajevu i šire. To je vrijeme kada ovakva vrsta arhitektonskih djela nije postojala u Sarajevu i ona je bila jedno malo čudo arhitekture koje nije izgubilo na atraktivnosti ni toliko godina nakon otvaranja. U stanju u kakvom je danas - ruinirana, trošna i opasna za prolaznike, posjetioce i eksponate - ona nije izgubila na svojoj ljepoti i značaju", ističe Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja. 

Povodom jubileja - pedeset godina useljenja u znameniti "kvadrat", Historijski muzej danas pokreće manifestaciju "Mjesec muzeja". 

Konzervacija zgrade spriječila bi njeno dalje propadanje, koje je, u protivnom neminovno uslijed ratnih oštećenja.

Kako izgleda prijedlog za konzervaciju, pogledajte na ovom linku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije