Kako učimo historiju u školama: Potaknuti učenike na kritičko razmišljanje

S. H.
Kako učimo historiju u školama: Potaknuti učenike na kritičko razmišljanje
Historijske čitanke u okviru Projekta zajedničke historije (JHP) predstavljene su danas u Historijskom muzeju u Sarajevu u organizaciji Festivala Pravo Ljudski.

"Danas ovdje promoviramo dva nova toma zajedničkih historijskih čitanki za sve zemlje jugoistočne Evrope. To je zbir historijskih izvora koje pokrivaju period od Drugog svjetskog rata do 2008. godine i u njima možete naći oko 600 historijskih izvora. Čitanke su namijenjene đacima, odnosno nastavnicima, i služe kao dodatni materijal za nastavu historije", rekla je Zvezdana Kovač, izvršna koordinatorica Centra za demokratiju i pomirenje Jugoistočne Evrope.

"Do sada smo obučili oko 2.000 nastavnika i, prema našoj procjeni, negdje oko 500.000 učenika", rekla je Kovač, te je navela da ovim čitankama nemaju namjeru da zamjene regularne udžbenike historije, već da je ovo pomoćno sredstvo.

Ove čitanke podržalo je Ministarstvo za obrazovanje šest zemalja i već se koriste u školama tih zemalja.

Također, Kovač je navela da su seminari koje su održavali za edukaciju nastavnika historije certificirani.

"Izradi historijskih čitanki prethodilo je istraživanje što su ga uradili historičari svih država jugoistočne Evrope.  Ove čitanke čini posebnim to što se u njima, o jednom istom događaju, mogu naći različiti historijski izvori. Tako se daje šansa učenicima da vide kako nas to drugi vide. Mi smo, na neki način, mlađoj generaciji dužni pomoći da se razvijaju u zdrave ljude i promišljaju na taj način. Tako ćemo spriječiti konflikte, probleme i sukobe rješavati dijalogom, a ne ratom", navela je Kovač.

Prisutnima se na promociji obratio i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark koji je pozdravio ovaj projekt i izrazio nadu da će udžbenici biti uskoro prevedeni na lokalne jezike i korišteni a ne „na policama prikupljati prašinu“. Naglasio je na promociji da je ovoj državi potreban zajednički program za sve učenike, naročito kad se radi o nastavnom predmetu historije.  

"Bez toga, plašim se, da ova država nikad neće prevazići (barem ne za našeg života) sve podjele", naglasio je.

Članica uredničkog tima historičara iz BiH Vera Katz naglasila je da je prikupljanje historijske građe složen proces te izrazila nadu da će čitanke učenike potaknuti na kreativno razmišljanje.  

Nastavnik historije Admir Ibričić na promociji je naveo da je fascinantno da ove čitanke stoje na stolovima učenika od Slovenije do Turske, a da samo u BiH ima nekoliko različitih udžbenika historije.

Glavni koordinator ovog projekta za Bosnu i Hercegovinu Dževdet Tuzlić rekao je da su u bh. udžbenicima historije uočene velike razlike u učenju, ali i u drugim zemljama Balkana, te da će ove čitanke pokazati da se historija može izučavati na različite načine a da se ne iskrivi.

U okviru projekta Zajedničke historije jugoistočne Evrope do sad su objavljene četiri historijske čitanke, koje se bave historijom Jugoistočne Evrope obuhvatajući period od Otomanskog carstva do Drugog svjetskog rata, a prevedene su na 11 jezika.

Knjige su objavljene uz finansijsku podršku Evropske unije, promovirane u Evropskom parlamentu u Bruxellesu u novembru 2016., a trenutno se promoviraju u glavnim gradovima država zapadnog Balkana, ministarstvima za obrazovanje, internacionalnim organizacijama, akademicima, historičarima, civilnom društvu i široj javnosti.

Historijske čitanke su dio Projekta zajedničke historije Jugoistočne Evrope – inicijative koja djeluje već 20 godina, i koja nastavnom osoblju pruža dodatna nastavna sredstva, organizira treninge te učestvuje u javnom obrazovanju na pomirenju prošlosti kroz novi pristup u nastavi historije.

U 2016. godini su objavljene dvije nove čitanke, koje izučavaju period od kraja Drugog svjetskog rata do 1990-ih, u čijem kreiranju su aktivno učestvovala 34 historičara i 135 nastavnika iz regije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije