Hirošima Sarajevu darovala kamen mira, simbol harmonije u svijetu

Radiosarajevo.ba
Hirošima Sarajevu darovala kamen mira, simbol harmonije u svijetu
Kamen mira koji je gradu Sarajevu darovao japanski grad Hirošima, a kojim se na simboličan način promoviraju trajni mir i harmonija u svijetu, svečano je otkriven danas u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Na prigodnoj ceremoniji, kojoj su prisustvovali predstavnici javnog političkog i kulturnog života te članovi diplomatskog kora, brojni gosti i zvanice, Kamen mira otkrili su gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjednik Asocijacije "Kamen mira iz Hirošime" Michio Umemoto u prisustvu ambasadora Japana u BiH Kazuya Ogawe.

Sarajevo je na ovaj način postalo 111. grad Europe i svijeta koji je preuzeo Kamen mira iz Hirošime i tako se pridružilo porodici gradova koji svjedoče značaj mira i nastavljaju promociju misije Asocijacije iz Hirošime koja traje 26 godina.

Sudionike događaja pozdravio je gradonačelnik Abdulah Skaka, istaknuvši da mu je čast biti domaćin ceremonije koja simbolizira borbu za mir gradova s historijama kakve imaju Hirošima i Sarajevo.

"Hrabrost je  učiniti nešto prije drugih, imati viziju i pretočiti je u djelo... Sarajevo je kroz historiju uvijek imalo tu hrabrost i u bliskoj prošlosti suočili smo se s ratnim razaranjima, ali vidjeli smo svoj put. U poslijeratnom razdoblju bh. prestonica vinula se iz pepela i opet ponosno i dostojanstveno uspravila",  kazao je Skaka.

Istovremeno, potcrtao je važnost okretanja ka budućnosti i ulaganja napora kako bi svijet postao ljepše i sigurnije mjesto za život, te iskazao zahvalnost Japanu i gradu Hirošimi za još jedan korak koji je učinjen na tom putu.

Na značaj jačanja mira i prosperiteta u svijetu ukazali su i ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa i predsjednik Asocijacije "Kamen mira iz Hirošime" Michio Umemoto, naglašavajući da bi Kamen mira iz Hirošime trebao opominjati na svu tragičnost ratnih razaranja kroz koja su prošla Sarajevo i Hirošima, ali i svjedočiti potrebu stalne borbe za mir, harmoniju i međusobno uvažavanje.

Istovremeno, pozdravili su napredak i razvoj koji je glavni grad BiH ostvario u poslijeratnom razdoblju, te istaknuli da Sarajevo igra važnu ulogu kao vodeći grad u Asocijaciji 'Gradonačelnici za mir'

Podsjetili su, također, na potpisanu Deklaraciju o razmjeni iskustava i saradnji između Sarajeva i Hirošime u oblasti kulture, razmjene studenata, zaštite okoliša, te promocije mira, iskazujući spremnost Ambasade Japana da nastavi podržavati pozitivne procese u BiH.

Svečana ceremonija u Zemaljskom muzeju BiH završena je uručivanjem likovnih radova sarajevskih osnovaca prijateljima iz Hirošime, te nastupom najmlađih sugrađana – Dječijeg hora Palčići s numerama - Kamen mira svijetom maršira i Zajedno smo ljepši, jači, bolji.  

Kamen mira je jedan od 200 autentičnih kamena kojim su bile popločene ulice u Hirošimi kad je na taj grad bačena atomska bomba 6. augusta 1945. godine, a radi se o granitnoj ploči visokoj 50-ak cm i teškoj 50 kg. Ploča je jedna od 200 kamenih fragmenata izvađenih ispod tramvajskih šina kod Aioi mosta, koji se nalazio samo 200 metara sjeverno od mjesta eksplozije. U svaku ploču je uklesan lik japanske božice milosti Kannon i riječi "Iz Hirošime", a bilo je potrebno 10.000 ljudi i sedam godina rada da bi se isklesali svi kameni blokovi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije