Haris Pašović i Jasna Kovo na 90.2: O rukovođenju kulturnim institucijama

Radiosarajevo.ba
Haris Pašović i Jasna Kovo na 90.2: O rukovođenju kulturnim institucijama
0 / Haris Pašović/Arhiva
Rukovođenje kulturnim institucijama, posebno onim javnim, finansiranim najvećim dijelom iz budžeta, oblast je kojoj se posljednjih godina pridaje dosta značaja.

Dosadašnja praksa pokazala je jedno - pojedinci kojima institucije vlasti povjere zadatak da vode neku instituciju, obično su u raskoraku između stranačkih interesa i logike da se na rukovodeća mjesta institucija kulture postave sposobni ljudi s vizijom. 

Kada se nađu na ovom mjestu, započinju borbe na nekoliko frontova u, najčešće, sivoj zoni. Tu su stalna nastojanja da se budžetska sredstva izdvajaju u, makar, istom iznosu, najčešće skromnom. Zatim, tu je spora administracija trezorskog poslovanja koja demotivira stvaranje vlastitih prihoda, potom vječita potraga za motivacijom unutar vlastitih redova. Za krajnji proizvod - kulturni sadržaj i misiju kulturnog utjecaja na društvo ostaje malo energije. 

Kako u ovakvim uvjetima raditi na duge staze, stvarati program koji će podizati standarde i graditi nove generacije publike koje uživaju svoje pravo na kulturu. 

Redatelj Haris Pašović prije više od deset godina osnovao je svoju kulturnu instituciju, teatarsku kompaniju East West, koja djeluje samostalno, uz povremeno finansiranje iz javnih fondova. Kakve su njegove prakse rukovođenja? 

Jasna Kovo iz Udruženja Akcija aktivno je sudjelovala u dugom procesu ponovnog otvaranja Zemaljskog muzeja i uspostavljanja novog rukovodstva ove institucije. Trenutno ovo udruženje radi veliko istraživanje o rukovođenju javnim institucijama kulture. Šta nam ovo istraživanje treba pokazati i kamo usmjeriti bh. kulturu? 

Ovo dvoje profesionalaca bili su gosti su emisije Kulturni četvrtak koju uređuje Vesna Andree Zaimović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije