Grad Sarajevo preuzeo osnivačka prava Historijskog muzeja BiH

Fena
Grad Sarajevo preuzeo osnivačka prava Historijskog muzeja BiH
Radiosarajevo.ba / Historijski muzej BiH
Gradska uprava Grada Sarajeva je usvajanjem Odluke na današnjoj sjednici preuzela osnivačka prava Historijskog muzeja BiH, čime će problem finansiranja ove institucije od državnog značaja sistemski, ali privremeno biti riješen.

Pomoćnik gradonačelnika za obrazovanje kulturu i sport Ramiz Kadić istaknuo je da Grad Sarajevo neće dozvoliti da  institucije kulture od državnog značaja propadnu te da će sistemskim rješenjem podržati institucije koje su bitne za Sarajevo i BiH.

"Grad Sarajevo će preuzeti osnivačka prava te na taj način preuzeti sva prava i obaveze prema ovoj ustanovi. Sredstva za realizaciju prenesenih osnivačkih prava i obaveza Historijskog muzeja BiH, bit će planirana u budžetu Grada Sarajeva za 2017. godinu", pojasnio je Kadić.

Nakon što se formira ministarstvo za kulturu na državnom nivou, dodao je, osnivačka prava Muzeja bit će vraćena na državni nivo.

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović naglasila je kulturnu i obrazovnu svrhu Muzeja koji baštini dugu tradiciju koju treba sačuvati, ističući da Muzej sadrži 300.000 eksponata koje treba održavati da bismo ih sačuvali za buduće generacije.

"Prikupljamo i štitimo historijsko naslijeđe i imamo stalnu postavku Opsade Sarajeva koja služi građanima da se suoče s prošlošću", istaknula je Hašimbegović.

Također je navela kapitalna ulaganja u Muzej, a to su rekonstrukcija zgrade, uvođenje sistema grijanja, modernizacija zaštite građe, opremanje galerijskih prostora i ulaganje u stalnu muzejsku postavku.

Upozorila je da eksponatima prijeti vlaga ili urušavanje, jer se fasada obrušava, a ni u unutrašnjosti zgrade situacija nije bolja.

"Problem predstavlja i grijanje, odnosno u zgradi Muzeja se nalazi samo nekoliko plinskih peći. Također ne postoji sistem ventilacije za očuvanje muzejske građe",  zaključila je.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije