Francuzi u Prijedoru pjevali 'Kad ja pođoh na Bentbašu'

Anadolija
Francuzi u Prijedoru pjevali 'Kad ja pođoh na Bentbašu'
Na koncertu "Francuzi na balkanski način", grupa "Bubamara" iz Rena, u prijedorskom pozorištu predstavila se interpretacijama tradicionalne narodne muzike Balkana.

Koncert su održali u utorak, a započeli su ga sevdalinkom "Kad ja pođoh na Bentbašu", a tokom njegovog trajanja vokalni sastav i orkestar su  izveli niz kompozicija iz bogatog fundusa narodne muzike s Balkana.

Grupa "Bubamara" osnovana je 2011. godine i broji 20 članova, među kojima su muzičari s akademskim obrazovanjem koji sviraju na muzičkim akademijama u svom gradu, prosvjetari u srednjim  muzičkim školama, ali i oni koji nemaju formalno muzičko obrazovanje, ali su ljubitelji muzike.

"Tradicionalna muzika balkanskog područja liči mi na muziku iz Bretanje. Ona je jako dinamična, lijepi su ritmovi i melodije i jako su privlačni za strance, što se posebno odnosi na sevdalinke", izjavio je menadžer grupe Fabris Bison.

Njegova kćerka Melina, koja je klarinetistkinja i svira klasičnu miziku na jednoj od muzičkih akademija, rekla je da je oduševljena sevdalinkama  i da ih sa zadovoljstvom svira.

Pjesme s Balkana pjevamo od srca

"Moguće je da kad mi izvodimo sevdalinke ne liče na njihovo autentično izvođenje, ali je sigurno da njih i sve ostale pjesme s Balkana pjevamo od srca", rekla je ona.

Prijedorčanka Sanela Balić, nastavnica u muzičkoj školi u Renu, nazaslužnija je za promovisanje tradicionalne narodne muzike s Balkana u Bretanji i to uspješno radi već 11 godina.

Ona je  2006. godine kroz projekt uspostavila saradnju s Kulturno-umjetničkim društvom "Osman  Džafić" iz Prijedora i nakon njihovog  koncerta u Renu, gdje su se predstavili tradicionalnim folklorom i muzičkom baštinom naroda Bosne i Hercegovine, poraslo je interesovanje da se upoznaju s balkanskom tradicijom.

"Svaku pjesmu koju ih naučim, najprije im kažem s kojeg prostora potiče i šta govori i kako se pjeva. Mjesecima ih vježbamo i Prijedorčani su među prvima dobili priliku da čuju kako ih oni interpretiraju", kazala je Balić.

Radionice s osnovcima

Ona svira harmoniku i tokom koncerta je rukovodila pjevačkom grupom i orkestrom.

Balić je podsjetila da je bila među organizatorima Muzičkog uličnog festivala u Prijedoru 2012. godine na kojem je učestvovalo 50 muzičara iz Rena.

Dodala je da su uspostavili saradnju i s Osnovnom školom Kozarc iz Kozarca, u kojem su u toku jučerašnjeg dana održane četiri radionice iz poznavanje  muzike. Balić je naglasila  da su uspostavili saradnju i s Muzičkom školom Savo Balaban iz Prijedora.

U uvodnom dijelu koncerta nastupili su hor KUD-a "Osman Džafić" , hor "Harmonija" iz Sanskog Mosta i grupa "Anemo", čiji su članovi učenici prijedorske muzičke škole, koji su se predstavili s nekoliko pjesama, među kojima je najviše bilo sevdalinki.

Koncert grupe "Bubamare" završen je nastupom  svih učesnika izvedbom sevdalinke "Karanfile cvijeće moje".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije