Filharmoničari pozivaju: Prvo izvođenje predivnog Korngold koncerta za violinu

Radiosarajevo.ba
Filharmoničari pozivaju: Prvo izvođenje predivnog Korngold koncerta za violinu
/ Elisabeth Atll
Sarajevska filharmonija za kraj januara priređuje koncert na kojem ćemo imati priliku čuti djela koja se do sada nisu izvodila u našoj zemlji

U petak 27. januara 2017. godine, u Narodnom pozorištu Sarajevo s početkom u 20 sati, s našim orkestrom nastupit će violinista Nandor Szederkenyi i austrijska dirigentica Elisabeth Atll.

Bit će ovo jedinstvena prilika za poslušati Heidekrautwalzer, kompozitorice Johanne Doderer, te Koncert za violinu i orkestar u D-duru Ericha Wolfganga Korngolda .

Ovaj koncert nastao je 1945. godine i posvećen je Almi Mahler, udovici Korngoldovog mentora Gustava Mahlera. Svoju svjetsku premijeru imao je 1947. izvedbom virtuoza Jasche Heifetza sa St. Louis simfonijskim orkestrom, čiji nastup je izazvao povijesne ovacije.

Austrijski violinista Nandor Szederkenyi, odnedavno je angažiran kao koncertmajstor Sarajevske filharmonije, a sada ćemo imati priliku čuti njegovo solističko umijeće.  

Pod dirigentskom palicom maestre Elisabeth Atll ne treba propustiti ni izvedbu poznate Jupiter  simfonije W. A. Mozarta, koji je i rođen 27. januara davne 1756. godine.

Ovim koncertom austrijskih kompozitora i umjetnika, nastavlja se prošlogodišnja saradnja s Ambasadom Republike Austrije. 

Ulaznice za koncert su u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo u vremenu od 9.00 do 11.30 i od 15.30 do 19.30 sati po cijeni od 10, 20 i 30 KM. Više informacija: www.saph.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije