Festival SCMF donosi pet vrhunskih koncerata dostupnih svima

V.A.Z.
Festival SCMF donosi pet vrhunskih koncerata dostupnih svima
/ Edin Karamazov najavio SCMF
Sarajevski festival kamerne muzike etablirao se kao najiščekivaniji muzički festival u našoj zemlji.

To je status koji je SCMF zaslužio zahvaljujući kako vrhunskim izvođačima i relevantnim programima, tako i dobro osmišljenoj strategiji usmjerenoj ka demokratizaciji muzičke umjetnosti i njenoj dostupnosti svima. 

Ove godine, a sve pod ključnom riječju #home (dom), SCMF doslovno želi ući u domove svoje publike. Za sve one koji ne mogu prisustvovati nekom od pet koncerata, festival može doći njima. Ovaj simbolični gest, nazvan Mala kućna muzika kruna je šestogodišnjeg uvjerenja SCMF-a da svako ima pravo na vrhunsku umjetnost. Do sada su to dokazivali besplatnim ulaznicama i popunjenim dvoranama, a sada evo, i muzičkim aktivizmom. 

Osoba kojoj je posebno drago što je ove godine u ulozi "domaćina" festivala koji sebe zove domom za sve poklonike kamerne muzike je Edin Karamazov, svjetski poznati lutnjista i gitarista. Njemu to, kako kaže, ne predstavlja zadovoljstvo samo zbog činjenice da je rođeni Bosanac:

"Nije meni 'doma' tamo gdje sam rođen, niti zbog ćevapa, doma sam kad radim sa studentima koji žele raditi deset sati na dan, imaju otvorene oči i užitak sviranja. Počašćen sam što radim s takvim mladim ljudima, jer od njih mogu da naučim, mi jedni od drugih stalno učimo."

Tako kaže čovjek čija se lutnja sluša na svim kontinentima i koji trenutno predstavlja najveći svjetski autoritet za ovaj stari instrument. Osim što će u srijedu otvoriti festival, svojim koncertom uz Gudački orkestar Muzičke akademije Sarajevo, Karamazov vrijedno je jedan od predavača studentima, a održao je i koncert u Domu za stare na Nedžarićima.   

NA današnjoj konferenciji za medije, predstavljen je šesti SCMF i ljudi koji su na razne načine doprinijeli da se festival desi u organizaciji Muzičke akademije Sarajevo.

Profesorica Belma Alić, voditeljica ovogodišnjeg rezidentnog ansambla - Gudačkog orkestra Muzičke akademije kaže kako je za njih čast ali i velika odgovornost da sviraju  zaista veliki repertoar. Ona smatra da je veoma važno da se na ovaj način predstavi još jedan orkestar u BIH, te da je početak njihovog formiranja u profesionalnom smislu.

Ivan Čavlović koji ima dužnost umjetničkog direktora festivala istaknuo je da će to biti kruna obilježavanja jubileja 60-godišnjice Akademije. SCMF ove godine donosi repertoar najšireg dijapazona - od Bacha i Vivaldija do najrecentnijih djela domaćih autora: Prebande, Karače, pa i njega osobno.

Novi dekan Muzičke akademije Senad Kazić iskazao je, između ostalog, ponos što je SCMF toliko uvažen od strane drugih visokoškolskih muzičkih ustanova u regiji, te što svake godine okuplja studente s raznih strana. 

Osnivač i umjetnički direktor Chris Finckel, jedan od članova Manhattan String Quarteta radostan je što je ovaj njujorški ansambl ponovo među Sarajlijama, dovodeći ove godine violinisticu Deboru Wong i pijanistu Bernarda Rosea

Entuzijazam jeste presudan kada je organizacija SCMF-a u pitanju, ali bez visokih umjetničkih standarda ovo ne bi bila tako uspješna priča.

Zato vam od sveg srca preporučujemo da rezervirate svoje besplatne ulaznice za jedan od koncerata te tako sebi osigurate udobno sjedište u Domu Oružanih snaga.

Festival počinje u srijedu, a završava u nedjelju. Opširnije o programu informirajte se na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije