Prva projekcija filma "Žaba": Trijumf teatarskog hita na filmskom platnu

H. A.
Prva projekcija filma "Žaba": Trijumf teatarskog hita na filmskom platnu
Trijumfalna ekipa teatarske hit predstave Žaba danas se u sarajevskom kinu Meeting Point okupila, te pogledala prvu projekciju istoimenog filma.

Film je rediteljski prvijenac Elmira Jukića, u produkciji Ademira Kenovića, a scenarij, uz Jukića potpisuje i Pjer Žalica.

Jukić je istaknuo da je bilo zahtjevno prebaciti djelo iz jednog medija u drugi, te da je trebalo mnogo argumenata da se ljudi, koji igraju već nekoliko godina nešto jako uspješno, uvjere da je drukčije jednako dobro.

"Na početku  sam odlučio da neću sam pisati scenarij, da bi postojao  neki odmak, i u tom mi je bilo važno učešče Pjera Žalice kao scenariste. Istraživački put nisam prošao sam, a nisam se ni trudio da prevaziđem kamernost, više sam se bavio likovima. Pokušao sam se ne baviti ilustracijama onim što pričaju. Izašao sam vani, kada je bilo potrebno, ako ne, ostali smo unutra", priča Jukić.

Ključ uspjeha predstave bila je univerzalnost, pitali smo reditelja i scenaristu Jukića da li je zadržana i u filmu, te da li će to biti prednost filma?

"Vjerujem da smo neke stvari dodatno zaoštrili, a i niz je motiva zbog kojih ljudi van bh. granica mogu razumjeti glavnog junaka. Na tom smo snažno insistirali, jer smo računali da film može imati i neki festivalski život. Kada ćemo ga vidjeti? To je produkcijska odluka, ja sam spokojan i vjerujem da gdje god bude, dobro će proći", poručio je Jukić.

Privesti nešto kraju je uvijek lijep osjećaj, kazao je Jukić, a s kojim se slaže i jedan od glumaca kojem je pripala jedna od glavnih uloga Emir Hadžihafizbegović.

"Mislim da smo izbjeli zamku pretakanja pozorišne predstave u film. Cijelu priču smo izveli u eksterijer, drago mi je da je unutar filma, nekoliko produkcija. Drago mi je da je to regionalni projekt, da se radilo na njemu u Ljubljani, Makedoniji, Hrvatska, Srbija...  i naravno, našoj BiH. Mi govorimo istim jezikom, u mojim filmovima ne trebaju titlovi za filmove u Srbiji, Hrvatskoj", kazao je Hadžihafizbegović za naš portal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije