Edin Karamazov - specijalni gost Sarajevo Chamber Music Festivala

Radiosarajevo.ba
Edin Karamazov - specijalni gost Sarajevo Chamber Music Festivala
/ Edin Karamazov
Svjetski poznati lutnjista i gitarista Edin Karamazov specijalni je gost Sarajevo Chamber Music Festivala, a svirat će na prvom koncertu.

Koncertni program šestog Sarajevo Chamber Music Festivala bit će održan u 31. augusta do 4. septembra 2016. u Domu Oružanih snaga BiH. 

Karamazov će se na prvom koncertu priključiti Gudačkom orkestru Muzičke akademije u Sarajevu, povodom 60. godišnjice ove visokoškolske institucije.

Edin Karamazov priključuje se kao dvostruko domaći umjetnik u slavljenju ideje muzike kao Doma. Domaćin na SCMF kao bosanskohercegovački umjetnik, Karamazov je domaći i kao internacionalni umjetnik koji pokazuje da kroz muziku njegujemo kosmopolitsko viđenje svijeta u kojem sami (ne)određujemo granice svoga doma, i da smo, prihvatajući svjetsko muzičko naslijeđe kao svoje, zapravo građani svijeta.

Advokat novog, rijetkog ili neobičnog, Edin Karamazov prati jedinstvenu umjetničku viziju, kombinirajući duh smjelog istraživanja sa zadatkom proširenja krajnjih granica tehnike i repertoara za gitaru i lutnju. Dobitnik je prestižne Edison Award (2002), Premio Cubadisco za najboljeg stranog muzičara na Kubi (2009), nominiran za Grammy (2001), Brit Award (2007), Premio Goffredo Petrassi za najboljeg instrumentalistu u Italiji (2011),  Diapason d'Or  i još nekoliko drugih priznanja. Krzystof Penderecki,  Arvo Part, Erkki-Sven Tuur, Peter Sculthorpe, kao i kompozitori za gitaru: Leo Brouwer, Dušan Bogdanović i Nikita Koshkin napisali su važna djela za gitaru ili lautu posvećena Edinu Karamazovu.  

Koncertu Edina Karamazova i Gudačkog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu prethodit će kratko uvodno predavanja u 19.15 kojim će koncertni program publici predstaviti prof. dr. Ivan Čavlović, koji uz Chrisa Finckela nosi ulogu umjetničkog direktora SCMF 2016. Uvodna predavanja svake koncertne večeri bit će svojevrsni vodič za slušanje slavnih umjetničkih djela, koja će ponuditi i puteve za racionalno razumijevanje muzičkih struktura, uz ono ono emotivno koje je svojstveno svakom slušaocu. Uvodna predavanja za publiku pripadaju otvorenom programu Sarajevo Chamber Music Institute, kojim Muzička akademija svoja vrata i na ovaj način otvara publici.

Edi Karamazov je u nedjelju nastupio u Gerontološkom centru u Sarajevu, potvrdivši tako sopstveno i opredjeljenje festivala da muzička umjetnost treba biti privilegija svakog građanina: 

Srijeda, 31. augusta 2016, 20.00: BIBER, BACH, VIVALDI, RESPIGHI, PÄRT, KARAČA

Edin Karamazov, lutnja i Gudački orkestar MAS         

Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644–1704)
Battalia C61, D-dur (1673)
Battalia in D Major, C61 (1673)

Igor Karača (r. 1974)
Miserere za gudački orkestar i cjevasta zvona (2016) (Praizvedba. Narudžba: SCMF 2016)

Ottorino Respighi (1879–1936)
Stari plesovi i arije za lutnju (slobodna transkripcija za gudački orkestar):Suita br. 3 P172 (16. i 17. stoljeće) (1932)

Arvo Pärt (r. 1935)
Fratres za lutnju i gudački orkestar (1977; ver. 2014)

Johann Sebastian Bach (1685–1750)
Svita za violončelo u G-duru br. 1, BWV 1007 (1720, arr. za lutnju Edin Karamazov)

Antonio Vivaldi (1678–1741)
Koncert za lutnju i gudački orkestar R 93, D-dur (1730–1731)

Uvod u koncert: Dr. Ivan Čavlović

Edin Karamazov, Luth, lutnja, Sarajevo Chamber Music Festival, guitar music, gitara, Edo Džananović

Rođen je 1965. godine u Zenici. Kao štićenik Sergiua Celibidachea, započeo je karijeru kao klasični gitarist, da bi potom otkrio sviranje na baroknoj lutnji, koju je studirao sa Hopkinson Smithuom na Schola Cantorum Basiliensis u Bazelu. Kao lutnjist debitirao je 1998. godine, nastupajući u posljednjoj minuti umjesto legendarnog Juliana Breama. Od tada se afirmirao kao najuzbudljiviji i najkarizmatičniji svirač na lutnji današnjice. Kao solista je nastupao i snimao sa vodećim međunarodnim ansamblima posvećenim staroj muzici, među njima Hilliard Ensembleom, Hespèrion XX, sa Andreasom Schollom, ali i sa Stingom. Besprijekoran interpretator i majstor tehničar na raznim ranim i savremenim gudačkim instrumentima, i izuzetan umjetnik recital, Edin Karamazov je nastupao u brojnim značajnim dvoranama, uključujući i amsterdamski Concertgebouw, londonski Wigmore Hall, berlinsku Philharmonie, i bečki Konzerthaus, između ostalih. Međutim, osvrćući se ka svojim počecima, on i dalje uživa u izvedbama na ulici. Njegova diskografija za Decca-u uključuje CD-ove A Musical Banquet - zbirku pjesama za lutnju s Andreasom Schollom i Wayfaring Stranger - folklorni napjevi sa Andreasom Schollom. Veoma uspješan album Songs from the Labyrinth koji je objavio sa Stingom u saradnji sa Deutsche Grammophon nisu ga samo učinile svjetski poznatim imenom, nego je doveo i do opće “renesanse lutnje” u 21. stoljeću. Edin Karamazov svira nekoliko žičanih instrumenata iz različitih kultura i epoha, ostajući pri tome posvećenikom istraživanju upotrebe lutnje u savremenoj muzici i novom improvizacijskom kontekstu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije