Dujmović: Tražit ćemo i podržati najbolja rješenja za bh. kinematografiju

Fena
Dujmović: Tražit ćemo i podržati najbolja rješenja za bh. kinematografiju
FOTO: Fena / Zora Dujmović

Možemo biti ponosni na našu kinematografiju. Iako djeluje u neuređenom sustavu, s malo novca i uz mnogo drugih problema, zahvaljujući velikim naporima i angažmanu filmskih umjetnika, filmskih radnika, istinskih zaljubljenika sedme umjetnosti, uspješno se drži korak s europskim i svjetskim filmskim produkcijama, izjavila je za Fenu federalna ministrica kulture i sporta, Zora Dujmović.

Pohvalivši još jednom program, organizaciju i stvaranje jedinstvene i ugodne filmske atmosfere na tek završenom Sarajevo Film Festivalu (SFF), ministrica Dujmović je ocijenila kako je riječ o jednom od najprestižnijih europskih kulturnih događaja.

Ističe i kako ne treba potcijeniti ni značaj ostalih filmskih manifestacija u BiH koje su također kvalitetne, a iz godine u godinu privlače sve više posjetitelja. Takav je slučaj s predstojećim Mediteran Fičm Festivalom u Širokom Brijegu, kao i Danima hrvatskog filma u Orašju, Mostar Film Festivalom, Tuzla Film Festivalom, International Animated FF u Banja Luci, Jahorina Film Festivalom, Omladinskim Film Festivalom u Sarajevu, NAFF-om u Neumu...

Naglašava kako se s punim pravom može kazati da bosanskohercegovačka kinematografija, u konstelaciji vladajućih društvenih odnosa i zbivanja, promovira Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu.

Cijeneći značaj kinematografije, tog vrlo važnog medija, koji ima između ostaloga, kulturni, edukativni i ekonomski utjecaj u društvenoj zajednici, Federalno ministarstvo kulture i sporta  u domeni svoje mjerodavnosti, kaže Dujmović, daje puni doprinos za njeno još bolje i efikasnije djelovanje.

"Od 2015. godine Ministarstvo se borilo i izborilo da napokon u upravljačke strukture Javnog poduzeća Filmski centar d.o.o. Sarajevo i Fondacije za kinematografiju uđu renomirani, profesionalni,  stručni i sposobni kadrovi. Konkretno, ove godine Vlada FBiH  na prijedlog FMKS u Nadzorni odbor Filmskog centra Sarajevo i Upravno vijeće Fondacije za kinematografiju imenovala je stručne i kompetentne osobe, koje će sigurno kinematografiju podići na višu vrijednosnu razinu. Metaforički kazano, po slikovitoj narodnoj poslovici Dato je dite materi", ističe ministrica Dujmović.

Prema njenim riječima, dosta je bila nesređena ova oblast pa tako od 2008.godine do ovogodišnjeg imenovanja novih članova u spomenute strukture, nije se mijenjao sastav članstva i više su djelovali u "tehničkom mandatu" i u nepotpunom sastavu.

Sa zadovoljstvom ističe da su novoimenovani članovi NO FCS i UV Fondacije za kinematografiju poznati filmski i kazališni umjetnici Slaven Knezović i Emir Hadžihafizbegović, renomirani redatelji, scenaristi i producenti Srđan Vuletić, Ivo Čolak, Milan Trivić i Milenko Prstojević. Također, ugledni filmski djelatnik Jasmin Duraković je imenovan za v.d. generalnog direktora Filmskog centra Sarajevo.

"Pred ovim ekspertnim timom je dosta posla. Između ostaloga, treba potaknuti donošenje zakona o kinematografiji, utjecati  na rješavanje sistema finansiranja filmske umjetnosti, izboriti se za moderniju organizaciju u oblasti kineamatografije. Ministarstvo će se zauzeti za pronalaženje najboljih rješenja za kinematografiju, surađivat će  s ostalim relavantnim subjektima, državnim i županijskim, koji imaju punu ustavnu mjerodavnost u sektoru kulture i dat će na tom planu svoj puni doprinos – kaže  Dujmović.

Dodaje kako treba razgovarati i o rješavanju problema s kojima je suočena Kinoteka Sarajevo, jedna od sedam institucija kulture od značaja za BiH.

"Moramo sačuvati ovo bogato kulturno naslijeđe. U prvom redu treba riješiti pravni status Kinoteke i osigurati  redovito finansiranje", zaključuje  federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije