Dodijeljene nagrade: Srce Sarajeva dobio gruzijski film "Strašna majka"

H. A.
Dodijeljene nagrade: Srce Sarajeva dobio gruzijski film "Strašna majka"
U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras je održana svečana ceremonija dodjele nagrada 23. Sarajevo Film Festivala koju je predvodila Amra Bakšić-Čamo.

Nagradu Srce Sarajeva za najbolji igrani film dobio je gruzijski film Strašna majka debitantice Ane Urushandze, koja se zahvalila ekipi koja je učestovala u filmu, a svakako i na nagradi koju, kako kaže, nisu očekivali.

Srce Sarajeva kao najbolji glumac ponio je Serban Pavlu iz  rumunskog filma Meda ili ne tako sjajna strana stvari.

Najbolja glumica na ovogodišnjem SFF-u je Ornela Kapetani iz filma Buđenje dana, koja se u suzama zahvalila za nagradu, ali i režiseru koji je odabrao za ovu ulogu.

"Ovu nagradu posvećujem svojoj majci", poručila je najbolja glumica ovogodišnjeg SFF-a.

Posebna nagrada žirija Takmičarskog progama dodijeljena je za film Pravci  bugarskog reditelja Stephana Komandareva.

Po odluci žirija najbolji među dokumentarnim filmovima je ostvarenje Grad sunca, u potpisu reditelja Rati Onelija. 

"Ogromna mi je čast što ova nagrada ide svim ljudima i zaboravljenim gradovima. Hvala Sarajevo", poručio je reditelj Oneli.

U kategoriji kratki film nagradu na 23. Sarajevo Film Festivalu osvojio je film U plavetnilo  u režiji Antonete Alamat Kusijanović.

"SFF je prvi festival u mojoj karijeri prije deset godina, a ovo je prva moja nagrada. Želim čestitati cijeloj ekipi i zahvaliti im se", poručila je Almant Kusijanović.

Po prvi put je dodijeljena nagrada Srce Sarajeva i za najbolji studentski film, i to za film Čistoća  reditelja Nevena Samardžića.

"Nisam ovo očekivao i zaista sam zahvalan na ovoj nagradi", poručio je Neven Samardžić.

Ove godine je to Specijalna nagrada za studentski film i pripala je filmu Ljubljana – Munich 15:27.

Posebna nagrada žirija u ovoj kategoriji pripala je filmu Dom, čiji je reditelj Zdenko Jurilj kazao da je iznenađen i zahvalan Sarajevu. 

Nagrada za ljudska prava pripala je filmu Mr Gay Syria, čija je filmska ekipa istakla da je ovo posebna noć za njih, te da su sretni što su dobili upravo ovu nagradu.

Ove godine je po prvi put dodjeljenja nagrada i za CineLink drama-projekt za film Svi Panteri su pink iz Srbije.

Za nagrade u svim regionalnim selekcijama SFF-a ove godine je prikazano 55 filmova, od čega se 46 takmičilo za nagrade "Srce Sarajeva". Ove godine je priikazano 235 filmova, od čega 111 dugometražnih i 124 kratkometražna, 137 igranih, 70 dokumentarnih i 28 animiranih filmova.

Nakon dodjele nagrada, u Ljetnom kinu večeras će biti prikazan film Velika bolest Michaela Showaltera.

Ovo nije posljednja noć prestižnog filmskog festivala, festivalska publika će u kinima širom glavnog grada BiH sutra imati priliku ponovo pogledati pobjedničke filmove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije