Denis Goldfeld, violinski virtuoz, drugi put u Sarajevu

V.A.Z.
Denis Goldfeld, violinski virtuoz, drugi put u Sarajevu
/ Denis Goldfeld
Sibeliusov Koncert za violinu i orkestar odabran je za otvaranje nove koncertne sezone Sarajevske filharmonije.

Kao solista uz sarajevski orkestar, nastupit će ruski violinista Denis Goldfeld, kojeg smo imali priliku slušati u Sarajevu pred nepunih godinu dana. Goldfeld je tada nastupao na svečanom koncertu povodom 450 godina Jevrejske zajednice u Sarajevu, izvodivši violinski koncert Felixa Mendelsona.

A kako je publika već navikla da od Sarajevske filharmonije dobija samo najbolje, za svečani koncert kojim počinje sezona 2016/7 pozvala je ovog vrsnog muzičara, izuzetno traženog solistu na koncertnim pozornicama širom svijeta.

Koncert će uveličati i Uroš Lajovic, dirigent koji se sarajevskom orkestru i publici svake godine rado vraća. 

Osim violinskog koncerta Jana Sibeliusa, maestro Lajovic pripremio je s orkestrom i slavnu Eroicu.  čuvenu Beethovenovu treću simfoniju koja spada u red najizvođenijih simfonijskih djela na svijetu. Kako se koncert održava u okviru „Godine kulture Austrija-BiH 2016”, te uz podršku Ambasade Austrije u Sarajevu, na programu će biti izvedeno i djelo austrijskog kompozitora Gottfrieda von Einema – Tanz-Rondo op. 27.

Neposredno nakon generalne probe, u razgovoru za Radiosarajevo.ba Denis Goldfeld kaže kako je izuzetno sretan što je u ovako kratkom periodu popnovo u glavnom gradu BiH.

"Imate divan teatar i pravo je zadovoljstvo ovdje svirati, pogodovo sa maestrom Lajovicem. Ovaj put predstavit ću se nešto drugačijim muzičkim jezikom, nego što je to bilo prošle godine", kaže nam solista.

Zamolili smo ga da nam kaže po čemu je to Sibeliusov koncert za violunu poseban, a evo kako je odgovorio: 

"To je jedan od najvećih romantičnih  koncerata za violinu. Istovrfemeno, to je veoma specifično djelo. Imao sam sreću da na ovom djelu radim sa jednim veoma dobrim dirigentom iz Finske koji mi je rekao kako bih trebao da osjećam i da sviram tu muziku. Sibelius je, naime, bio veoma snažno vezan uz svoju domovinu Finsku i uz njenu narodnu muziku. Ovo je rezultat toga. Veoma je bio vezan za prirodu koja se u tim predjelima  mnogo razlikuje od, recimo, mediterana. Više preovladava siva boja, stijene, drugačija klima. Sve se to čuje i u muzici, koja je veoma romantična i ekspresivna, ali se mora svirati na drugačihi način od, recimo, Čajkovskog ili Mendelsona. Sa jednom drugom vrstom poštovanja". 

Tako je Denis Goldfeld za čitatelje i slušatelje Radio Sarajeva opisao djelo koje će u četvrtak u 20,00 izvesti uz Sarajevsku filharmoniju. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije