Danas cjelodnevna zabava za sve generacije u Historijskom

Radiosarajevo.ba
Danas cjelodnevna zabava za sve generacije u Historijskom
/ Dan muzeja u historijskom
Historijski muzej BiH danas će cjelodnevnim programom obilježiti Međunarodni dan muzeja

Historijski muzej BiH će u subotu otvoriti vrata građanima i građankama Bosne i Hercegovine i kroz 14 različitih aktivnosti

Muzejski praznik ove godine se obilježava u znaku spornih historija i muzeja kao mjesta dijaloga.

Muzej je otvoren od 10: 00 do ponoći. Ulaz je besplatan.

10:00 – 11:00 Dječiji kutak: Eksponati nam pričaju
Radionica je zamišljena kao čitanje bajke najmlađoj muzejskog publici, crtanje likova muzejskih maskota i potraga za personificiranim eksponatima - kao pričanje historije najmlađim muzejskim gostima. Radionica je predviđena za djecu uzrasta od 5 do 10 godina.

11:00 – 12:00 Zapostavljena historija - priče iz otvorenog depoa
Radionica u Otvorenom depou Historijskog muzeja BiH. Učesnici će sa studenticama Odsjeka za pedagogiju (Filozofski fakultet u Sarajevu) učiti o muzejskim čuvaonicama, predmetima iz perioda Drugog svjetskog rata i socijalizma. Radionica je predviđena za djecu od 10 do 15 godina.

12:00 – 16:00 Otvorenje izložbe “Molimo vas, dodirnite”
Izložba obuhvaća odljeve replike djela iz arheoloških zbirki mnogih muzeja svijeta i Bosne i Hercegovine. Izložba je posebno priređena i prilagođena slijepim i slabovidnom osobama. Posjetitelji će putem dodira i mašte imati priliku da dožive ljepotu i bogatstvo ljudskog izraza i kulturne raznolikosti. Partneri: Udruženje Nova Akropola Historijski muzej BiH.

13:00-17:00 Ispričajmo neizrecivo
Historijski muzej BiH radi na unaprijeđenju stalne postavke Opkoljeno Sarajevo. Prikupljamo ratne predmete koje su građanke i građani koristili za vrijeme opsade i prikupljamo VAŠA PRIČE! Poklonite Muzeju neko vaše sjećanje!

14:00 – 18:00 Virtualna historija: muzej u svijetu pametnih telefona
Promocija mobilne aplikacije Historijskog muzeja BiH koju su razvile studentice Kompjuterskih nauka i inžinjeringa na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu. Aplikacija će se u budućnosti koristiti za promociju kolekcija Historijskog muzeja BiH i priča koje se u njima čuvaju.

16:00 – 17:00 Od narodnog do super-heroja Učesnici radionice će uz pomoć voditelja kreirati strip o super-junaku, inspiriran predmetima i saznanjima o narodnim herojima Drugog svjetskog rata. Kreirajući izmišljenog super-junaka koji svoje moći crpi iz artefakta koji je pripadao narodnom heroju, sami sudionici će odlučiti koju super-moć će njihov junak dobiti. Radionica je predviđena za djecu uzrasta od 6 do 10 godina.

 17:00 – 17:30 Balerine Udruženja BellArte

17:30 – 17:45 Projekcija filma “Vita molier”
Film govori o baletu i radu sarajevskih balerina. U saradnji sa Udruženjem BellArte.

18:00 – 19:00 Neizrečena svjedočanstva iz muzejskog Foto-depoa
Kustosko vođenje kroz Foto-depo. Foto-depo Historijskog muzeja BiH je postavka kroz koju posjetitelji imaju priliku da vide kako su se nekada „fotošopirale“ fotografije, kako izgledaju staklene ploče korištene prije otkrića fotografskog filma, koje su najčešće korištene fotografije iz Zbirke fotografija, stare alate i sprave iz foto-laboratorije. 

19:00 – 20:00 Kustosko vođenje kroz izložbu “Između fašizma i antifašizma: u 9 činova” Kustosko vođenje kroz izložbu. Izložba je povodom 9. maja predstavljena u Vijećnici, a povodom Međunarodnog dana muzeja i u Historijskom muzeju BiH. Izložbu čini 11 umjetničkih djela i fotografija iz kolekcija Historijskog muzeja BiH koje govore o Drugom svjetskom ratu – o zločinima, okupaciji, gubitku slobode, zatiranju identiteta, dehumanizaciji, otporu, građanskoj hrabrosti, solidarnosti. Prvi, vizualni sloj izložbe su likovna ostvarenja Ismeta Mujezinovića, Alije Kučukalića, Voje Dimitrijevića, Antuna Augustinčića, Zlatka Price i fotografije Sarajeva. Prateće jezičke analogije, kao drugi sloj izložbe, nas ujedno pitaju o vlastitom odnosu prema citiranim historijskim događajima. I ne samo prema događajima, već prema ljudima, mjestima i svemu onome što je za nas Drugo.

21:00 – 00:00 Weekend Lovers I (2013.) by Dante Buu
Projekcija video instalacije na fasadi Historijskog muzeja BiH. Weekend Lovers I (2013) propituje i problematizira ideju lažnih identiteta konstruisanih na tradicionalnim rodnim ulogama.

21:00-22:00 NeizRECIvo – čitanje poezije u saradnji sa Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Kao što predmeti oživljavaju u muzejima, tako i poezija živi u čitanju. Svjedočiti znači potvrditi postojanje i tumačiti ga istovremeno. Gradimo zajednicu svjedoka, koji jedni za druge jamče: da je zaborav, moguće, stihija, ali da sjećanja nema bez namjere. Podijelite s nama jezik kojim je to moguće (iz)reći! 

Čitaju: Ferida Duraković, Marko Vešović, Goran Simić, Adisa Bašić, Šejla Šehabović

 CJELODNEVNI SADRŽAJI:

10:00 – 00:00 Kroz sporne historije: kustoska vođenja kroz muzejske postavke

  • - Opkoljeno Sarajevo
  • - Otvoreni depo
  • - 15 godina (Jim Marshall)
  • - Sklonište (Jim Marshall)
  • - Kutija sjećanja (gostujuća izložba iz Sombora)

Izložba prikazuje život jedne obične građanske porodice iz Sombora, čiji su članovi deportovani u Aušvic u aprilu 1944., odakle se većina nije vratila. Priča je mogla ostati neispričana da nije spletom okolnosti i dobroj volji njihovih susjeda sačuvana i pronađena “kutija” sa porodičnim fotografijama.

10:00 – 00:00 MUSEUM CAFÉ: music & history
Cjelodnevno druženje u muzejskom prostoru, u saradnji sa Café Tito. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije