Brojni posjetioci u Zemaljskom muzeju BiH

Anadolija
Brojni posjetioci u Zemaljskom muzeju BiH
/ AA
Različitim radionicama, izložbama, ali i modnom revijom Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine obilježava Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja.

Muzej, u kojem je danas od 10 do 24 sata besplatan ulaz, posjetio je veliki broj građana Sarajeva, ali i turista koji su došli da pogledaju različite sadržaje među kojima i izloženi original Sarajevske hagade. 

Marica Filipović, zamjenica direktora Zemaljskog muzeja BiH, podsjetila je da su Međunarodni dan muzeja - 18. maj, i Evropska noć muzeja povod za današnje događaje. 

"To je manifestacija kojoj se dugi niz godina pridružuje i Zemaljski muzej BiH. Za ovu priliku, mi smo pripremili dosta sadržaja da bismo našim posjetiocima, osim stalnih izložbenih postavki, ponudili i nešto novo", istakla je Filipović.

S tim u vezi, održane su radionice, poput one o pticama BiH, ali i upoznavanju minerala. Poslije podne će biti održana radionica "Ruža kao slastica i ukras".

Filipović je kazala da bi posebno izdvojila dvije izložbe i jednu modnu reviju.

"U 17 sati Odjeljenje za arheologiju je u saradnji sa studentima arheologije priredilo izložbu u čast našeg poznatog kustosa Đure Baslera, a povodom 100. godišnjice njegovog rođenja", pojasnila je Filipović.

U 18 sati upriličena je modna revija na kojoj biti predstavljeni modeli ukrašeni kerama, tradicionalnom bh. čipkom. Također, u 20,30 sati bit će upriličeno otvaranje izložbe ''Fosili Kantona Sarajevo". 

"To će ujedno biti i naša stalna izložbena postavka, a na taj način smo proširili našu ponudu", rekla je Filipović.

Interesovanje građana za današnje događaje je, kako je kazala, prilično dobro

"Ima dosta posjetilaca, ali u popodnevnim satima i navečer očekujemo malo više ljudi, jer prema dosadašnjem iskustvu ,prijepodnevni sati su rezervisani za penzionere, porodice sa malom djecom, a poslije podne će dolaziti više stranih turista. Navečer dolazi dosta mladih osoba, jer vole ambijent botaničkog vrta uz neko diskretno osvjetljenje", istakla je Filipović.

Prema njenim riječima, i veliki i mali muzeji su značajni za jednu državu. Podsjetila je kako se u Zemaljskom muzeju, koji je osnovan i djeluje kao državna institucija, čuva historijsko, prethistorijsko, kulturno i prirodno blago BiH.

"Međutim, još uvijek nebriga države ima veliki utjecaj na našu djelatnost zato što nemamo stabilno finansiranje i ne možemo obavljati sve one poslove na kvalitetan način kako bismo mi to željeli", kazala je Filipović.

Muzeji kao takvi su promotori kulture, identiteta naroda, svega lijepoga što se čuvalo, njegovalo kod svih naroda koji su živjeli na teritoriji jedne države. Filipović je stoga mišljenja da nijedan muzej ne može biti višak ili nepotreban.

"Muzeji, pogotovo oni nacionalnog tipa, su simbol državnosti, jedne države i zbog toga mislim da je izuzetno važno da se jedna država brine o svom muzeju", kazala je Filipović.

Dodala je da je Zemaljski muzej BiH od početka godine posjetilo oko 30.000 ljudi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije