Bh. komedija preživljavanja: Od siromaštva do bogatstva preko dilanja trave

Radiosarajevo.ba
Bh. komedija preživljavanja: Od siromaštva do bogatstva preko dilanja trave
Foto: Almin Zrno / Feđa Štukan
Na sceni Kamernog teatra 55 bit će upriličena premijera predstave "Mirna Bosna".

Mirna Bosna je predstava rađena prema tekstu mladog autora Borisa Lalića u režiji Saše Peševskog

Tekst je okarakteriziran riječima autora kao bosanskohercegovačka komedija preživljavanja.  

Mirna Bosna se nalazi na granici između kriminala i poštenja, na granici između tragedije i komedije, te je zbog toga najbolje opisuje podnaslov drame – Komedija preživljavanja koju je na svijet donio Boris Lalić s Alipašinog Polja.

Mirna Bosna govori o životarenju dvije porodice, zbližene minulim ratnim nedaćama, i njihovoj vječnoj borbi da iz gliba, života na granici siromaštva i svakodnevne kupus kalje, izađu na svjetlo i čist zrak blagostanja. Ili barem da promijene svakodnevni meni. Prilika za to se pruži kada, na nagovor Rize, koji je ujedno i jedini radno sposoban među njima, počnu da se bave dilanjem marihuane. I to uspješno. Veoma uspješno. Toliko uspješno da bi ih na kraju moglo koštati glave. Jer, u Bosni nije lako voditi ni pošten posao, a kamoli pošteno organizirati kriminalnu organizaciju. 

U predstavi igraju: Feđa Štukan, Gordana Boban, Vanesa Glođo i Davor Golubović. Dramaturgiju predstave radio je Vedran Fajković, a kostim i scenografiju potpisuje izvanredna Adisa Vatreš Selimović.  

Foto art predstave potpisuje poznati bosanskohercegovački umjetnik Almin Zrno. 

Reprizna izvođenja zakazana su u subotu i nedjelju, 4. i 5. marta 2017. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije