Banjalučki gradski tamburaški orkestar najbolji na svijetu

Srna
Banjalučki gradski tamburaški orkestar najbolji na svijetu
Sra / Foto: Srna
Gradski tamburaški orkestar iz Banje Luke proglašen je za najbolji orkestar na Svjetskom tamburaškom festivalu Tamburica fest, koji je održan u Novom Sadu.

Banjalučanima je sinoć pripao Gran prix Svjetskog tamburaškog festivala, zvanično najboljeg etno-festivala u Europi u konkurenciji 15 orkestara.

Specijalnu nagradu publike, ali i nagradu za njegovanje tamburaške tradicije dobili su novosadski tamburaški orkestri Romansa i Zorule. Nagradu za umjetnički izraz dobio je orkestar Šmartno iz Slovenije, a za inovativne domete tamburaši iz pančevačkog Vojvođanskog sna.

Prema ocjeni žirija, najljepšu novu pjesmu imao je orkestar Biseri, a za najboljeg primaša imenovan je Danijel Meseljević iz vinkovačkog orkestra Šil dil daj. Marinko Pivković iz subotičkog orkestra Hajo osvojio je nagradu kao najbolji begešar, a za najboljeg vokalnog solistu proglašen je Nino Veličkovski iz Kumanova.

Stručni žiri radio je u sastavu Franjo Batorek, Galina Subotin i Miro Marinković. Nagrade najboljima uručili su direktor Festivala Jovan Pejčić, umjetnički direktor Jovan Adamov i muzički urednik festivala Danilo Ninković. Dodjeli nagrada prethodili su nastupi tamburaških orkestara iz Novog Sada, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, BiH, Makedonije i Austrije. Na ovogodišnjem jubilarnom desetom po redu Tamburica festu, koji je sinoć završen u Novom Sadu, nastupilo je više od 600 izvođača iz osam zemalja.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije