Balet koji ćemo voljeti: Uskoro premijera Alise u zemlji čuda

Radiosarajevo.ba
Balet koji ćemo voljeti: Uskoro premijera Alise u zemlji čuda
/ Alisa u zemlji čuda; Foto: Sulejman Omerbašić
Pri kraju su pripreme za premijeru novog baleta u Narodnom pozorištu u Sarajevu

 Alisa u zemlji čuda, poznati roman Lewis Caroll, oživjet će na sarajevskoj sceni, a već po prvim fotografijama s proba može se pretpostaviti da će ovo biti hit predstava.

U koreografiji Aleksandra Ilića , na muziku Darje Janošević, lik Alise povjeren je našoj sjajnoj solistici Tamari Ljubičić

Ulaznice za premijeru već su gotovo rasprodate, ali zato vašoj pažnji preporučujemo drugu reprizu koja je na repertoaru u petak 2. juna. 

 

 

 

Riječ koreografa: 

Odlučujući se da u govor tijela pretočim začudnu avanturu sna u koju je Lewis Carroll svojom romantičnom maštom poveo Alisu, intuitivno sam naslutio riznicu mudrosti iskazanu zagonetkama. Zagonetkama koje gospodare svekolikim bivstvovanjem svega živog na plavom šaru naše planete. Vješti manipulant koji iza zastora skriven povlači konce i vješto ih mrsi u vođenju i zavođenju igre sna u kojoj Zec, Vojvotkinja, Kuharica, Kraljica, Lažna kornjača... a prije svega mudra Alisa, uz pomoć zlatnog ključa koji je čas prevelik, čas premalen a neprestano nedohvatljiv, čeznu da otvore vratnice čarobnog vrta.

Divna nevjerovatna bajka, naizgled...

A kada veliki majstor manipulacije razmrsi konce postaje jasno da ništa nije slučajno i izmišljeno, već je odjenuto u drugo životno ruho s namjerom ne samo da zabavi nego i poruči: tražite hrabro uporno i neprestano zapitano i naći ćete svoj zlatni ključ za čudesni vrt života, i maštajte, to je snaga vječne mladosti.

Ovo su neki od razloga da se upustim u rizičan poduhvat prevođenja koreografskim jezikom i igrom tijela - tog najmoćnijeg instrumenta simfonije života, ove bajke za djecu i odrasle koji su u sebi sačuvali dječiju radoznalost i vjerovanje da je sve moguće ako je želja jaka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije