Kultna "Audicija" pred sarajevskom publikom 5. oktobra u Skenderiji

H. A.
Kultna "Audicija" pred sarajevskom publikom 5. oktobra u Skenderiji
Ekipa kultne predstave "Audicija", koju je gledalo više od dva i pol miliona gledalaca, okupila se danas u glavnom gradu BiH i najavila povratak pred sarajevsku publiku 5. oktobra u dvorani Mirza Delibašić.

U hotelu Europa, osim producenta Adnana Mundžića, govorili su i Emir Hadžihafizbegović, Senad Bašić, Admir Glamočak, Saša Petrović, Jasmin Geljo, Željko Ninčić i Mladen Nelević.

"Turneja će značiti 033, što simbolizira 33 godine nakon povratka Audicije u Sarajevu. Čast je nakon 28 godina, originalnu postavu okupiti legendarne predstave koja je rušila sve rekorde. Audicija će početi 5. oktobra premijerom u Sarajevu", kazao je Mundžić.

Emir Hadžihafizbegović tumačio je lika Bogoljuba Šaulića, mladića iz provincije koji je došao u Sarajevo upisati glumu, te danas kaže:

"Fenomen Audicije sam objašnjavao nekoliko puta. Često nas miješaju s Top listom nadrealista iako je Audicija odvojen projekt. Nije bilo lako igrati tu grotesku i zezali smo se s Nadrealistima baš na taj način. Audiciju su radili zaista dobri glumci i sumnjam da bi ih iko drugi mogao zamijeniti. Ja sam prije deset godina bio protiv toga da se okupljamo i mislio da sam da se projektu ne treba vraćati. Međutim, prije osam godina sam upravo ja bio inicijator da se ponovo okupimo i tada sam shvatio da je to zaista nešto dobro, a tada smo na Akademiji scenskih umjetnosti (ASU) odigrali i dvije predstave", kazao je Hadžihafizbegović i dodao da je BiH zemlja gdje su se svi glumci koji su igrali u Audiciji ostvarili i pronašli.

Senad Bašić, koga se publika sjeća kao Majka Kjajevića, istaknuo je kako je potreba za igrom prevladala kada je riječ o okupljanju.

"Trideset tri godine nakon prve Audicije smo mnogo iskusniji i zreliji. Ovo ne radim radi novca, već radi humora. I danas evo kad smo se skupili nakon toliko godina sve frca od energije, humora i pozitivne atmosfere", izjavio je Bašić.

Mustafa Sudžuka je lik po kojem je ostao upamćen Admir Glamočak, a danas je kazao kako će 5. oktobra biti veseli kao i prije 33 godine. 

Saša Petrović, Memo, Mensur Geljo danas je u Sarajevu kazao kako mu je izuzetno drago što se ekipa ponovo okupila.

Jasmina Gelju pamtimo po ulozi Mime Šiš u legendarnoj predstavi, a prema njegovim riječima, ne treba se baviti politikom, već pokušati publici kroz smijeh pružiti dobru atmosferu i druženje.

"Kroz našu igru ćemo ponovo vratiti sarajevski duh i sve ono što smo radili prije više od 30 godina. Pokušat ćemo dati sve najbolje od sebe", kazao je Geljo.

Željko Ninčić, Marinko iz kultne predstave, kaže kako je na početku bilo povuci-potegni, ali da mu je drago što su se na kraju uspjeli okupiti.

Mladen Nelević ostao je upamćen po liku Srboljuba Šaulića, a danas je istaknuo kako mu je velika čast što je danas u Sarajevu ponovo sa svojim kolegama.

"Uz Audiciju nam je svima i život bio ljepši. Uz nju smo jednostavno odrasli", kazao je Nelević.

Naime, povodom 25. godišnjice nastanka Audicije u Sarajevu su se 20. decembra 2009. godine skupili svi glumci iz originalne postavke i održali dvije predstave na Obali.

Zabilježeno je da je Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu, koja je bila inicijator i organizator ovog okupljanja, imala više od 15.000 rezervacija za ovu predstavu, dok Obala ima samo 300 mjesta.

Danas, 33 godine poslije nastanka predstave, na inicijativu producenta Adnana Mundžića, originalna postava Audicije se ponovo okupila, te će u organizaciji Stage Production održati veliku svjetsku turneju kojom će biti obuhvaćene sve republike bivše Jugoslavije, te Europa, Kanada, SAD i Australija.

Likovi iz Audicije Bogoljub Šaulić, Mima Krčić, Kjajević Majko, Mustafa Sudžuka, Simonida Puhalo, Davor Stevanović, zapravo su postojali. Pojavili su se na prijemnom ispitu ASU, naravno ne pod tim imenima, a glumačka ekipa Audicije ih je gledala, a poslije uz doradu imitirala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije