Art Festival: Pet dana kulture, umjetnosti i muzike

Radiosarajevo.ba
Art Festival: Pet dana kulture, umjetnosti i muzike
Od 5. do 10. septembra, Udruženje nezavisnih stvaralaca i aktivista "Geto" organizira peti regionalni BL ART Festival.

Festival nezavisne umjetničke scene ove godine, za razliku od prethodnih, trajat će pet dana. Јoš jedan novitet je što će se program odvijati na različitim lokacijama u Banjoj Luci, osim uobičajenog programa u Društveno kulturnom centru Incel.

U sklopu izložbenog segmenta programa, posjetiteljima festivala će se predstaviti vizuelni umjetnik Vanja Vikalo koji stvara pod sinonimom Linnch, a njegova samostalna izložba će biti postavljena u Art Klubu Prostorod 5. septembra.

U saradnji sa studentima Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, izvest će se predstava "Bure baruta" u krugu DKC Incela, a u pitanju je predstava koja je nastala po tekstu Dejana Dukovskog i koja je rezultat kolektivnog rada klase profesora Željka Mitrovića. Bure baruta nagrađena je prvom nagradom na ovogodišnjem beogradskom festivalu FIST.

U sklopu filmskog segmenta programa, u četvrtak, 8. septembra u DKC Incelu, dogodit će se i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma Girlpower češke graffiti umjetnice Sany. Girlpower je dokumentarni film koji je Sany snimila putujući sedam godina po evropskim i svjetskim metropolama, prateći žene na ilegalnoj graffiti sceni i njihovu emancipaciju.

Od 9. septembra i u sklopu DKC Incela, dnevni program festivala će uključivati i street art i graffiti umjetnike, radionice i kreativni buvljak. Ove godine, vizuelni identitet festivala i logo potpisuje mlada tattoo umjetnica, ilustratorica i grafička dizajnerica Maja Kiuk koja djeluje pod sinonimom d0xi.

Muzički program festivala će trajati tri dana, od 8. do 10. septembra, u glavnom prostoru DKC Incela. U sklopu istog vam predstavjamo raspored izvođača:

ČETVRTAK – 8/9: Repetitor (Beograd) i Stonebride (Zagreb)
PETAK – 9/9: Nina Hudej/Nina Belle - Warrego Valles, (Ljubljana) i Psychos - ženski DJ duet (Banjaluka)
SUBOTA – 10/9: Ti (Beograd) i VVhile (Beograd)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije