Ars Aevi bi mogao postati javna ustanova

Radiosarajevo.ba
Ars Aevi bi mogao postati javna ustanova
Na današnjoj sjednici Savjeta povjerenika i Izvršnog odbora Fondacije Ars Aevi data je saglasnost da se ova Fondacija institucionalizira kao Javna ustanova Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo.

Gradsko vijeće Sarajeva sutra će donijeti svoju odluku o tome prihvata li pokretanje procesa osnivanja Javne ustanove Ars Aevi.

Ars Aevi je projekt nastao kao izraz otpora najznačajnijih svjetskih umjetnika opsadi Sarajeva i danas predstavlja najvredniju kolekciju savremene umjetnosti u regionu i jednu od najznačajnijih u cijeloj Europi. Osnivač i utemeljitelj Projekta Ars Aevi i kreator procesa formiranja Kolekcije Ars Aevi je Enver Enjo Hadžiomerspahić.

Ovaj kulturni projekt je od regionalnog značaja, ima veliku međunarodnu podršku, prije svega Italije, UNESCO-a i drugih zemalja i institucija. Delegacija Europske unije u BiH 2016. godine, izradila je Studiju izvodljivosti koja je dala pozitivno mišljenje o opravdanosti ovog projekta i njegovog daljeg razvoja kao Javne ustanove.

Institucionalizacija Ars Aevi kao Javne ustanove prvi je korak za aplikaciju za europske i međunarodne fondove i izgradnju zgrade Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu.

Članovi savjeta i izvršnog odbora Fondacije Ars Aevi jednoglasno su prihvatili inicijativu čelnih ličnosti Grada Sarajeva o osnivanju Javne ustanove Ars Aevi i potvrdili uvjerenje da je poslije Zimske Olimpijade ovo najveći projekt od javnog interesa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije