Almin Zrno otvorio izložbu aktova u ljubljanskom Cankarjevom domu

Radiosarajevo.ba
Almin Zrno otvorio izložbu aktova u ljubljanskom Cankarjevom domu
Sarajevski fotograf Almin Zrno u LJubljani je otvorio izIožbu fotografija na temu akta.

Izložba pod nazivom "Moč telesa- Power of Body" (Snaga tijela), otvorena je u Maloj galeriji Cankarjevog doma, uz prisustvo mnogobrojnih ljubitelja umjetnosti i slovenačkih medija.

Zrno se predstavio sa 32 rada na temu akta, sastavljenih od četiri ciklusa: Power of Body, Metamorphosis, Behind the Cover i Body Sculpture.

Izložbu su svečano otvorili Nina Pirnat, kustosica izložbe i Miha Colner, projekt menadžer Photon centra za savremenu fotografiju iz Ljubljane. Posjetiocima je predstavljen kratak isječak iz uvodnog teksta o izložbi, autora prof. dr. Besima Spahića:

"Tematski okvir izložbe fotografija kojom nam se sarajevski umjetnik Almin Zrno predstavlja u Cankarjevom domu, jeste najomiljenija tema i izazov mnogih likovnih umjetnika i fotografa, a to je zagonetka sklada i ljepote ljudskoga tijela. I to tijela kao demistificiranog i detabuiziranog bogolikog obličja u svojoj punoj snazi i ekpresivnosti, u njegovoj mimetičkoj i mimikrijskoj tajnovitosti, božanskosti; kako u mirujućem stanju potencijalne, tako i u pokretu, plesu, ili sportu kao kinetičke energije. Autor uvijek iznova pokušava i uspijeva da nam predoči neki novi detalj, pokret, vidljivu i nevidljivu muskulaturnu i skeletnu strukturu muškog i ženskog tijela, uglavnom u žaru sopstvenog ushićenja i nadahnuća, koje nam nudi u bipolarnom uzdušju erosa anatomije života, kao antitezi razorne moći thanatosa-smrti... Ovu izložbu s pravom možemo nasloviti i kao Anatomija proporcije, kao Corpus mimezis, Eros anatomije,Tijelo u snazi,Snaga u tijelu, Snaga duha u tijelu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije