Aljoša Jurinić, pijanista svjetskog glasa, u subotu pred bh. publikom  

Radiosarajevo.ba
Aljoša Jurinić, pijanista svjetskog glasa, u subotu pred bh. publikom   
/ Aljoša Jurinić
U Sarajevu se održava festival klavira - Piano fest Tattile, a kruna ove manifestavije bit će koncert jednog od najpoznatijih klavirista mlađe genercije.

Koncert mladog hrvatskog pijaniste Aljoše Jurinića, čije izvedbe osvajaju publiku širom svijeta, održat će se 25. marta u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Bit će to prvi nastup ovog klavirskog virtuoza pred bh. publikom.

Aljoša Jurinić pažnju na sebe skrenuo je pobjedom na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Robert Schumann u Zwickauu 2012. godine. Nakon toga, bio je finalist najprestižnijeg pijanističkog takmičenja u svijetu Frederick Chopin u Varšavi te laureat takmičenja Kraljice Elizabete u Belgiji, održanog prošle godine. Najvažnijim koncertom u dosadašnjoj karijeri smatra onaj održan u njujorškom Carnegie Hallu. Posebno je ponosan na godišnju nagradu Vladimir Nazor, koju je primio prošle godine u Zagrebu.

U okviru ovogodišnjeg izdanja Piano festa „Tattile“ Aljoša Jurinić predstavit će i svoj album  prvijenac CHOPINaLIVE.

Promocija albuma zakazana je za subotu, na dan koncerta, u 13 sati u Bijeloj sali sarajevskog Narodnog pozorišta.

Organizatori Festivala Tattile u programske aktivnosti uvrstili su i interaktivnu radionicu „Druženje s Aljošom“ u cilju motiviranja mladih klavirista na dalji predan rad i afirmaciju u svijetu pijanizma.

 „Izuzetna nam je čast da svjetski priznatog pijanistu dovodimo u Sarajevo, pred publiku i učenike koji će pratiti naš festival“ ističe umjetnička direktorica Festivala Iva Pašić.

Veliki interes za koncert i pretprodaja ulaznica potvrđuju da u našoj zemlji još uvijek ima dosta poklonika umjetničke muzike i ljubitelja kvalitetne klavirske izvedbe“.

Prvi nastup Aljoše Jurinića pred bh publikom organizira se u saradnji Piano festa „Tattile“ i Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Ulaznice za koncert su u prodaji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije