Alisa u zemlji čuda: Otkačena i odlična, nova baletna predstava bit će hit

Vesna Andree Zaimović
Alisa u zemlji čuda: Otkačena i odlična, nova baletna predstava bit će hit
Halid Kuburović / Alisa u zemlji čuda - balet NPS
Nova baletna predstava na repertoaru Narodnog pozorišta u Sarajevu, pravo je osvježenje.

Alisa u zemlji čuda će zasigurno postati jedan od omiljenih naslova u repertoaru ove kuće, jer ova briljantna jednočinka ima sve predispozicije za to. 

Nastala na osnovu poznatog i omiljenog literarnog predloška Lewis Carroll, ova Alisa nas očarava dosjetljivom režijom i koreografskim slogom Aleksandra Ilića i maštovitom muzikom Darje Janošević.  Duhovito otkačena, zavodljive likovnosti i jednosatnim trajanjem formatirana prema navikama mlađe publike, ova predstava jednako će opčiniti djecu i odrasle - one koji su spremni da, kao i Alisa, tragaju za imaginarnim prostorima u kojima vlada drugačija logika. 

 Nadralni svijet Alisine podsvijesti  vješto je pretočen u koreografski jezik koji je savremen, koristi se cijelim tijelom i izlazi iz konvencionalnih okvira. U fragmentarnoj strukturi  predstave, razdijeljenoj  na numere, kontinuitet je postignut kroz likove  Alise (sjajna Tamara Ljubičić)  i kuharice (elegantna Albina Huskić) oko kojih se pletu različite epizode.  

Galerija čudnih likova koji se kao epizode pojavljuju u  Alisinom snu, živa je i zahvaljujući, između ostalog, odličnim kostimima mladih sarajevskih produkt dizajnerica Melise Musić i Neire Sinanbašić. Njihov kolorit krasno se isticao na crno-bijeloj scenografiji Vedrana Hrustanovića, čija je arhitektura uspjela dočarati osjećaj klaustrofobije koji pritišće Alsu zatvorenu u svom snu.   

Solističke uloge povjerene su mladim članovima sarajevskog ansambla, one nisu toliko zahtjevne koliko su maštovite i upečatljive.  Predstava je stilski dovršena i ima svoj karakter. 

Njena premijera i prva repriza obilježile su kraj ove uspješne baletne  sezone koju ćemo pamtiti i po izvrsnom naslovu "Omer i Merima". Za očekivati je da će se od septembra, u novoj teatarskoj sezoni,  publika objema rado vraćati.     

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije