Alisa Teletović, slikarica čiji likovi traže ljubav

V.A.Z.
Alisa Teletović, slikarica čiji likovi traže ljubav
/ Izložba Alise Teletović; Foto: Dženan Kriještorac, Radiosarajevo.ba
"Gdje je ljubav? U malim džepovima, malim ćoškovima i veoma malim količinama. Imati ljubav je imati nadu, a imati nadu je nada za čovječanstvo".

Ovako govori Alisa Teletović, akademska slikarica i članica ULUPBiH   o svojoj izložbi  "U potrazi za ljubavlju" koja je postavljena u maloj sarajevskoj galeriji Art Lab  Showroom (ul. Sime Milutinovića). 

"To je izložba mojih  crteža ili ilustracija koje pričaju  o potrazi  za ljubavlju koju mi u zadnje vrijeme u našim životima gubimo.  Ljubav nestaje u brzini, u društvenim mrežama, ikonicama, telefonima... Živimo stresni život u kojem se gubi  empatija i ljubav prema drugim ljudima. Ja to propitujem i želim da se isto zapita i posmatrač koji dođe i pogleda  moje radove", objašnjava nam autorica.

Tridesetak njenih radova  izloženo je na način da vise okačene o štrikove razapete groz galeriju.

"Namjerno nisam htjel da to bude klasična vrsta postavke,  već labava nit na kojoj su slike izvješene, koja simbolizira kako je krhka ta naša potreba za ljubavlju. Željela sam da posmatrač uđe u te crteže i da vidi njih dvoje nacrtanih kako gledaju jedno  u drugo.  Kuća i stabla na njihovim glavama simboliziraju njihovu želju za domom, za onim jutrima kada piješ prvu kafu i razgovaraš s dragom osobom. Ova je izložba pokušaj da se naša vizija ljubavi vrati u naše živote", kaže umjetnica. 

Alisa Teletović je javnosti poznata i kroz svoju kolekciju oslikanih tkanina za koju kaže da je "nosiva umjetnost" (wear art) .

"Već godinama vidim da se ne dešava mnogo u slikarstvu naše zemlje, da je još uvijek u začaranom tradicionalnom krugu,  bila sam pomalo razočarana što se na slikama ne dešava često revolucija duše. Shvatila sam da nemam gdje da pokažem velika platna i velike slike, stoga sam odlučila da počnem da istražujem tkaninu.  Moj stil nazvala sam color scape - bjetkstovo u boju, bjekstvo u maštu, gdje sam otvorena i izražavam se kroz umjetnost. Viva la umjetnost koja treba da bude živa, aktivna" kaže nam umjetnica čije oslikane tkanine i unikatni šalovi pričaju svoje obojene priče.

"Ljudi danas koriste riječ unikatnost u površnom smislu, a unikat, zapravo, znači predmet koji je jedan jedini napravljen i koji se čuva.  Želim da je moja nosiva umjetnost takva - da bude "čuvaj me zauvijek". Kad smo bile male, na takav način smo čuvale našu zbirku salveta. Naše mame i bake tako su čuvale svoje haljine. Ne želim da se poistovjećujemo sa jednosezonskim krpicama i šundom, već da naučimo cijeniti tradiciju", poručuje Alisa Teletović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije