Mentalno zdravlje naših supruga, majki, prijateljica i kolegica je važno

Radiosarajevo.ba
Mentalno zdravlje naših supruga, majki, prijateljica i kolegica je važno
Pixabay / Ilustracija
Dobro mentalno zdravlje je neophodno za ukupno zdravlje žena i muškaraca, ali žene osjećaju neke mentalne izazove kao depresiju, anksioznost, posttraumatski stres u višim procentima od muškaraca.

Piše: Armina Čerkić dipl. psihologinja i porodična psihoterapeutica, ICI Life Coach

Po nekim istraživanima provedenim, 1 od 5 žena će tokom svog života iskusiti simptome depresije, a 1 od 3 žene simptome anksioznosti.   

Depresivni i anksiozni simptomi se mogu dogoditi bilo kada, ali znamo da su žene sklonije da iskuse ovo tokom trudnoće i godinu nakon poroda bebe.

Depresija pogađa 1 od 10 žena tokom trudnoće a skoro 1 od 7 žena tokom prve godine nakon poroda. Anksiozna stanja su manje česta od depresije tokom trudnoće i godinu dana nakon poroda a značajan broj žena osjeti oba stanja u isto vrijeme.

Spol je ključna determinanta za mentalno zdravlje i mentalna oboljenja. Spol određuje različite odnose moći koje muškarci i žene imaju prema socioekonomskih odrednicama vlastitog mentalnog zdravlja, njihove socijalne pozicije u društvu ili porodici, tretmanom koji je dostupan u društvu i njihovom izloženošću različitim porodičnim i životnim stresovima.

Spolne razlike se uočavaju posebno i kod dijagnosticiranja psiholoških simptoma. Doktori su više skloni dijagnosticiranju depresije kod žena u poređenju sa muškarcima čak i ukoliko dobiju slične rezultate na standardiziranim testovima za mjerenje depresije.

Ženski spol je značajan prediktor za propisivanje antidepresivnih lijekova.

Kulturološki faktori igraju važnu ulogu u načinu na koji razumijemo ono što se događa ljudima do kojih nam je stalo. Neke žene su preopterećene zahtjevima roditeljstva, posebno u prvim danima. Istraživanja pokazuju da žene koje imaju nepodržavajuće partnere, traumatski porod, koje žive u siromaštvu ili koje se suočavaju sa intenzivnim stresnim iskustvima su pod velikim rizikom od razvijanja postnatalne depresije.

Upravo jer su doktori svjesni da su mentalna oboljenja učestalija kod žena, oni su skloniji dijagnosticiranju mentalnih oboljenja. Muškarac koji se žali na intenzivnu tugu može biti u inicijalnom psihoterapijskom tretmanu bez lijekova tokom prvih par sedmica, a za ženu je vjerovatnije da joj se kaže da je depresivna.

Ukoliko razumijemo rizike u prepoznavanju znakova i simptoma depresije, anksioznosti i ostalih mentalnih izazova, to  može pomoći nama i osobama do kojih nam je stalo za blagovremen i efikasan tretman. Važno je imati na umu da su efektivni psihoterapijski tretmani dostupni u našoj zemlji

Vješti terapeuti će raditi sa osobama da bi im pomogli da:

Identificiraju životne probleme koji doprinose njihovoj depresiji i pomognu im da razumiju koje dijelove problema mogu riješiti i unaprijediti

Obučen terapeut može pomoći osobi da identificira mogućosti za budućnost i postavi realistične ciljeve koji će im pomoću u uspostavi emotivne stabilnosti i osjećaja zadovoljstva

Zajedno identificirati negativne misli i uvjerenja koja doprinose osjećaju bespomoćnosti i nedostatka nade koji prate depresiju.

Psihoterapija pomaže ljudima da vide izbore koje imaju kao i da postepeno uvode korisne i ispunjavajuće aktivnosti nazad u svoje živote.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije