Pacijenti u BiH: Žele prava, ali da se neko drugi bori za njih

Radiosarajevo.ba
Pacijenti u BiH: Žele prava, ali da se neko drugi bori za njih
U Sarajevu je obilježen Europski dan prava pacijenata, a tim povodom Udruženje za razvoj društva Kap dijelilo je građanima informativne brošure o njihovim pravima ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš"

U Sarajevu je obilježen Europski dan prava pacijenata, a tim povodom Udruženje za razvoj društva Kap dijelilo je građanima informativne brošure o njihovim pravima ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Pacijenti su nezadovoljni zdravstvenim uslugama, no malo ko vjeruje da se aktuelna situacija može lako promijeniti. Ipak, kada bismo samo malo više insistirali na provođenju zakonski zagarantiranih prava, sve bi bilo drukčije.

Kakav je "naš" odnos prema samima sebi dobro je opisala na svom Facebook profilu Merima Spahić iz Udruženja Kap.

"Juče smo obilježili Europski dan prava pacijenata, tako što smo pred kliničkim centrom i bolnicama u Sarajevu i Mostaru informirali građane o njihovim pravima. 

Nažalost, moram priznati da je svaka borba u podizanju svijesti većine ovdašnjeg naroda uzaludna.

Primjer: Izlazi žena iz KCUS-a, psuje doktorima, 'sultaniji', ništa ne ostaje... Damo joj brošuru o njenim zakonskim pravima i upute kako da ih ostvari. Ona odmahuje rukom i kaže - ma kakva naša prava, nemamo mi nikakva prava! Ipak, uzima brošuru i 15-ak metara dalje stoji na autobuskom stajalištu. Postavlja brošuru pod svoju zadnjicu, da ne prehladi jajnike dok čeka bus s Breke. Na očima joj vidim negodovanje - potanka, ipak dopire hladnoća s betona.

Ulazi u bus i ne okreće se za brošurom. Ostavlja smeće iza sebe, njena prava je ne zanimaju, ali bi rado ostvarila sva moguća i nemoguća prava, samo ako bi se neko drugi za njih borio.

I tako jedno 50 posto građana. Građani imaju vlast kakvu i zaslužuju."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije