Nataša Gaon Grujić: Šta će Jajcu donijeti svibanj, a šta maj?

Radiosarajevo.ba
Nataša Gaon Grujić: Šta će Jajcu donijeti svibanj, a šta maj?
/ Srednjoškolci Jajca; Foto: Buka
Poznata je svim borba učenika iz Jajca koji su sasvim jasno rekli da ne žele da ih bilo ko dijeli, te da su protiv koncepta dvije škole pod jednim krovom.

Žele ostatli zajedno, žele da se učenicima, Bošnjacima,  u toj istoj školi obezbijedi grupa nacionalnih predmeta i nova svjedočanstva.

Piše: Nataša Gaon Grujić za Radiosarajevo.ba

Izlazila su ta djeca na ulice, javno  iznijela svoje stavove, vezali su zastave, pa su im taj čin zamjerali „veliki“  bosanskohercegvački patrioti, kao  kako mogu vezati zastave R Hrvatske, Srbije i BiH, nije ovo Hrvatska, a ni Srbija. Nije, u pravu ste, ali su djeca vezala te zastave više simbolički predstavljajući  zajedničko življenje.

Druga grupa građana koje je svim srcem uz ovu mladost, koristila je facebook i hrabro „udarala“ like, like, like, a oni najhrabriji dijelili su na svojim FB profilima tekstove o ovim đacima.

Kako u ovoj našoj zemlji nikada nije dosadno, kako nas u prosjeku svaka dva mjeseca plaše ratom, pa kada nas prestanu plašiti ratom, tada su upitne nove tranše MMF–ovih kredita i sluđeni vjestima, a i vlastitim nesređenim životima, praznim karticama i telefonima punim sms poruka komercijalnih banaka kojima  više ne moraš donijeti niti jedan papair, samo dođeš sa ličnom kartom i izađeš sretan iz banke sa novim kreditom sa kojim ćeš, ubjeđuješ sam sebe, pokriti sve minuse, vratiti onaj stari kredit i početi novi život, zaboravili smo na mladost iz Jajca.

Htjeli to đaci iz Jajca ili ne, ipak  je u  ponedjeljak 20.03,  Skupština Srednjobosanskog kanotana usvojila izmjene i dopune Odluke o osnivanju Mješovite srednje škole “Jajce“,  čime su otklonjene i posljednje administrativne prepreke za formiranje škole. Ministrica obrazovanja Srednjobosankog kantona, odluku  pravda činjenicom da je nova škola zahtjev lokalne zajednice u Jajcu, te je izjavila da ne zna da li će škola početi sa radom u rujnu/septembru, a da li će učenici uopšte biti upisani, e to ćemo znati u svibnju/maju.

Šta će nam donijeti svibanj, a šta maj? Da li će đaci, ipak, popusti pod pritiskom? Da li će pobijediti mladost? Da li će bojkotovati upis i istrajati u svojim zahtjevima? Da li će oni koji odluče da se bore do kraja biti okarakterisani kao izdajice? Da li će im reći da su lako zaboravili koliko se krvi prolilo, mada ne pamte rat. Naći će se djeca ponovo razapeta između ovog sistema, koji savršeno funkcioniše u proizvodnji mržnje,  i svojih vlastitih želja.  Ko će u svibnju/maju biti jači? Mladost iz Jajce najvaljuje novu borbu i nove proteste.

Djeco vi ste pravi heroji i silno želim da uspijete.

Oprostite mi što sam i ja samo „hrabro“ čitala tekstove o vama i jednako „hrabro“ ih postavljala na svoj FB profil. U komentarima su vam davali podršku, psovali ovu vlast i kao bili hrabri, a nismo djeco, daleko smo mi od onog što se hrabrim može nazvati. Mi smo vam servirali ove živote.

Ne znam šta će se desiti u svibnju, a šta u maju? Ali ako ne uspije ova mladost, započet će svoje živote vjerovatno negdje gdje je voljeti, iznad mrziti.

Roditelji će ponosno prepričavati svojim komšijama, svojim  susjedima kako ste se lijepo, volimo mi koristiti taj termin,  snašli. Imate stalan posao, već ste do pola otplatili kredit za kuću. Lakše će podnijeti što ste se udali ili oženili za stranca, nego da ste u istim  klupama  sjedali sa svojim prijateljima iz istog grada. 

Vi ćete djeco, svoju djecu, uplakanu gurati ispred PC ekrana, a vaši će  roditelji  zarobljeni u svom vlastitom beznađu komenatrisati na koga  vaše dijete liči. Skype će održavati vašu porodicu.  Vi ćete djeco slati, svakoga mjeseca, svojim roditeljima  novac, jer i ako vam roditelju dobiju penzije  neće biti dovoljne da normalno žive. Oni će vam govoriti da ne trebate slati, da je njima dobro, da vi  sada imate  vlastite živote, ali će svaki mjesec podići novac koji ćete slati.  

Grad će postati star, i sa proljećem će avlije kuća malo oživjeti, vaši će roditelji iznijeti stolove  sa šarenim stolnjacima za kojim će sjediti sami uz kafu. I biće jednako tužno,  svejedno da li će piti kafu iz šoljice ili fildžana, gorčina će bit ista.  U toj istoj školi,  u budućnosti, neće biti dovoljno đaka niti  za par razreda, a neki novi premijer će reći da nije problem u odlasku mladih i da stanje nije, tako, alarmantno, alarmantno je što mladost ne rađa više djece, a vi ste  djeco, samo,  rođeni u pogrešnoj zemlji.  U zemlji u kojoj u miru silno žele da pobijedi rat, a maj, a i svibanj samo što nije...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije