Ahmed Burić: Ništa s hvataljkama

Ahmed Burić
Ahmed Burić: Ništa s hvataljkama

Mislite šta hoćete, ali molim vas, prihvatite da nije lako biti novinar u ovoj ludoj zemlji u kojoj je baš sve moguće. Jer, kad taman pomislite da ste oposlili važan period, ispratili Filmski festival, vidjeli (za svoje novce, da nema kakve zabune) pregršt filmova, i susreli dosta dragih ljudi, uvijek se pojavi neko da zabiberi. Po pilavu. I vrati vas na početak, u somnabulnu stvarnost u kojoj je, zapravo, najbolje biti – Ništa.

Jer, filozofsko-antropološki mladi vijećnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Općinskom vijeću Općine Stari Grad Tarik Dautović je – ništa. Ne možete ga vidjeti u javnom životu, njegov CV ne možete naći, sve što o njemu možete doznati jeste da učestvuje u akcijama koje pravi SDA, a njegov je status najave promjene imena Titove ulice u ulicu Alije Izetbegovića izazvao što sablazan, što podsmijeh, što odobravanje šutljive većine.

Sve i da je tačan demanti OO SDA da na stranačkim sastancima nisu razmatrali promjenu ulice, čovjek, odnosno konj(ić) s hvataljkama, Dautović "odradio" je posao. Onih koji znaju kako se te stvari rade: puste balon da vide kako se nešto prima, pa ako prođe – prođe, a ako ne prođe, baš kao nekada na časovima fizičkog, vrate konjića u pomoćnu prostoriju da sačeka učenike nekog starijeg i jačeg razreda, koji će s uspjehom preskočiti prepreku. Jer, dautovići nisu, a ni oni koji ih podstiču i inspirišu na tako nešto. No, Ništa s hvataljkama, svršenik sarajevskog SST-a predstavlja dio jednog krila koje Bošnjake želi svrstati u grupu poraženih u Drugom svjetskom ratu.

Na tome osim, savjetnika Bakira Izetbegovića i tjednika STAV, "rade" pojedine Facebook grupice i nekolicina bivših narkomana i sadašnjih pokušaja kriminalaca, i njihov životni credo sažet je u onoj misli bivšeg reisa, a danas Hižaslava - Mustafe ef. Cerića – "kome, ba, da se mi prilagođavamo." Koma.ba, bi se oni svi skupa trebali zvati: njihova sreća koja se pojavljuje kad se škola nazove imenom Mustafe Busuladžića je nemjerljiva, a da citiramo "Allaha mi uraditi će sve da preimenuju Titovu ulicu! Neće glavna sarajevska ulica nositi ime tog zločinca, diktatora, vođe totalitarističko-komunističko-zločinačko-ateističkog sistema koji je zatirao svako sjeme muslimanskog, bošnjačkog intelekta. Zvat će se Alije Izetbegovića."

Ništa s hvataljkama je svoj "tekst" završio s "ovo govorim u ime nove generacije Bošnjaka!" Ako je stvarno tako i ako tako misle nove generacije Bošnjaka, onda alahimanet, hvala i prijatno, života ovdje nema, ni starima ni mladima ni ikakvom uhu što imalo misli svojom glavom. Ako je, pak, drugačije, a nadamo se da bi moralo biti, valja naučiti nešto o gradu, ako si već vijećnik u njegovoj najstarijoj općini: u vezi tih stvari se čovjek, ako hoće, može informirati.

Recimo, jedan dio te ulice datira još iz rimskog doba, drugi su "dogradili" osmanski okupatori, Austro-Ugari su joj dodali još jedan dio, pa joj dali ime Franza Ferdinanda i Vojvotkinje Sofije: Kraljevina Jugoslavija ju je zvala Aleksandra I, NDH – Ante Pavelića, a od 1946. je – Titova. Jedan dio je 1993. dobio ime po Mula-Mustafi Bašeskiji, i moglo bi se reći da se ta stvar konačno harmonizirala. Za one rođene u socijalizmu, ta će ulica uvijek ostati Titova. Bez vrijednosnih sudova, Tito je u razvoju bosanskih muslimana obilježio jedan dugi period, i u tom smislu je kao i Alija Izetbegović. Stepenica na putu koji se treba peći.

A o tome neka odlučuje nauka: ali ne s onim znanjem koje je, u SST-ju ili izvan njega, stekao konjić s hvataljkama.

No, on i nije glavni krivac: krivi u njegovi inspiratori, koji grickaju nokte pred izbore. I razmišljaju kako će svoje Ništa, opet upakovati u nacionalni interes. S hvataljkama ili bez njih.

Mišljenja i stavovi objavljeni u ovom tekstu ne odražavaju nužno stavove  i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije