Tuzlaci pozivaju na humanitarni koncert za oboljelog rudara

Radiosarajevo.ba
Tuzlaci pozivaju na humanitarni koncert za oboljelog rudara
/ Edin Grbić
Četrdesetogodišnji Edin Grbić obolio je od profesionalne bolesti dok je radio na površinskom kopu Rudnika uglja Kreka.

Danas je njegova i želja članova njegove porodice, da prikupi novac za transplantacija pluća u Austriji, jedini način kako može nastaviti živjeti.

Edin Grbić  je obolio od idiopatske difuzne plućne fibrose, a život mu je vezan uz bocu s kisikom. Potrebno mu je oko 120.000 eura za zahvat u Austriji.

Njegovi Tuzlaci organizuju koncert na kojem će se prikupljati sredstava za transplantaciju pluća u Austriji.

Edin je suprug, otac dvoje maloljetne djece i dugogodišnji uposlenik Rudnika uglja Kreka. Zdravstveno stanje počelo se pogoršavati 2012. godine. Zamor, kašalj, otežano disanje, gubitak tjelesne težine i nemogućnost nošenja tereta bili su prvi simptomi koji su ukazivali na narušeno zdravstveno stanje. Nakon detaljnog ljekarskog pregleda koji je činila i biopsija pluća, kod Edina je 2013. godine utvrđeno da kapacitet pluća iznosi 75 posto, a uspostavljena je i zvanična dijagnoza intersicijska bolest pluća sa definitivno difuznom plućnom fibrozom. Ovo oboljenje je okarakterisano kao profesionalno, Edin je dobio promjenu radnog mjesta te je iz površinskog kopa Dubrave prebačen u upravu preduzeća na mjesto tehničara. Promjena radnog mjesta, nažalost, nije bila dovoljna, jer kako je vrijeme odmicalo kapacitet pluća se smanjivao. Svoj danak bolest je uzela u oktobru 2015. godine, kada je Edin sa drastično smanjenim kapacitetom pluća priključen na bocu s kisikom koju mora koristiti 24 sata dnevno. S obzirom na to da mu kapacitet pluća danas iznosi svega 25 posto, jedini spas predstavlja transplantacija pluća u Opštoj univerzitetskoj klinici (AKH) u Beču.

Edin se već nalazi u austrijskom transplant programu, a nakon što novac bude uplaćen na račun klinike, on će se automatski naći i u evropskom transplant programu, te je neophodno što prije sakupiti potreban iznos novca, piše Tuzlanski.ba

Na humanitarnom konceru učestvuju: Nihad Kantić – Šike; Fatmir Sulejmani; Emina Tufo; Belma Huseinefendić; Rialda Karahasanović; Harun Mehmedagić; Emrah Emšo; Elmedin Kadrispahić; Edis Hadžić; Emir Hurić; Mehdi Žigo; Faruk Duran.

Karte za koncert u iznosu od 10 KM mogu se kupiti na dan koncerta (u srijedu) ili pozivom na broj 062 069-079.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije