Ekskluzivna festivalska večera u restoranu 4 sobe gospođe Safije

Radiosarajevo.ba
Ekskluzivna festivalska večera u restoranu 4 sobe gospođe Safije
/ Festival mladih vina - Harvest 2016
Da je Sarajevo Wine Weekend prešao u svoju novu, zreliju fazu bilo je jasno još po završetku oktobarskog izdanja ove manifestacije.

Sa 63 bosanskohercegovačka, regionalna i evropska izlagača iz primarno vinarskog, ali i gastro segmenta, te više od tri hiljade posjetilaca u dvije festivalske noći na prestižnoj lokaciji Doma Oružanih snaga BiH (Dom Armije) u Sarajevu, sarajevska vinska smotra je, bez dvojbe, postala jedan od važnijih bh. festivala.

Kako kažu organizatori festivala, već nekoliko godina postoji pritisak i publike i izlagača da se osnovno izdanje festivala proširi i u, kod nas sve popularnijem, segmentu svježih vina. Na sreću, krajem prošle godine je pritisak postao – "neizdrživ".

Proljetno izdanje festivala naziva Sarajevo Wine WeekendHarvest 2016 će se održati u subotu, 13. maja, u čarobnom ambijentu Botaničke bašte Zemaljskog muzeja BiH. 

Za razliku od tradicionalnog, jesenjeg festivala, koji ostaje rezerviran za «the best of» vinske industrije, majski festival će promovirati isključivo svježa, mlada vina iz berbe 2016. godine.

Uvod u festival će, kao i svih godina do sada, biti ekskluzivna večera u restoranu 4 sobe gospođe Safije, koji je i jedan od organizatora, i to noć uoči otvaranja, u petak, 12. maja, u 20 sati.

Na meniju kreiranom posebno za Sarajevo Wine Weekend će se, ovom prilikom, naći šest sljedova delicija koje pripremaju rezidentni chefovi kultnog sarajevskog restorana.

 «Meni se sastoji od brižljivo odabranih jela, kreiranih ekskluzivno za festival», kaže Amer Sinanović, vlasnik. «Tim restorana je na njegovom sklapanju, isprobavanju i kombiniranju radio nekoliko sedmica, s krajnjim ciljem savršene harmonije jela i vina koja će biti predstavljena na festivalu. Degustaciju smo upravo završili, a cilj u potpunosti dostigli», dodaje Sinanović.

 Jelovnik je proljetni i lagan. Obiluje specijalitetima od ribe, laganijim crvenim mesom poput teletine, dok je kulminacija večere neizostavni steak, ovoga puta ribeye. Slatka završnica egzotičnog menija je semi freddo čokoladni mousse uz obilje sezonskog voća, sladoleda od vanilije i karamel-sosa, baš kako i priliči uvodu u ljeto.

Sva jela su uparena s jednako pomno biranim vinima: uvertira je već legendarni Giocato Edija Simčiča i nastavlja se autohtonom, svježom Carskom žilavkom iz berbe 2016. godine, te aromatičnom bijelom Gredom vjerovatno jedne od najpopularnijih bh. vinarija, Brkić iz Čitluka. Sljedovi spravljeni od crvenih mesa upareni su sa crvenim vinima, i to 3 Morave vinarije Temet, te ekskluzivnim vinom iz odlične berbe 2004. godine čuvenog slovenačkog vinara Belice, Izabrano rdeče. Čašica uz desert je rezervirana za Kraljicu slatku, Laški rizling iz najrecentnije berbe.

 Kako su organizatori poručili – Sarajevo Wine Weekend – Harvest 2016 je festival kojem je nemoguće odoljeti, zato i ne pokušavajte.

Mi bismo dodali – meniju Safijinih soba također!

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije