FOTO: MESS i ove godine promovira mlade autorice i autore

Radiosarajevo.ba
FOTO: MESS i ove godine promovira mlade autorice i autore

Nastavljajući tradiciju promocije rada mladih autora i autorica iz regiona, program ovogodišnjeg 55. Internacionalnog teatarskog festivala MESS u posebnom fokusu je imao IYMA (International Youth Makers In Action) sadržaje. 

Radi se o mreži devet evropskih teatarskih festivala koja promovira rad studenata i studentica ili umjetnika i umjetnica na početku karijera. Program je podržala Evropska unija. 

U okviru ovog programa do sada su na festivalima u Amsterdamu, Varšavi i Kosovu gostovale bh. glumice Amila Terzimehić i Ena Kurtalić s Odette i Odile, te bh. glumci Adi Hrustemović i Igor Skvarica sa Džepovima punim kamenja.

Ove godine na 55. Festivalu MESS ljubitelji i ljubiteljice teatra imali su priliku pogledati predstave Sad sam lucky Matije Ferlina, iz Slovenije, Povratak Mirka Radonjića, iz Crne Gore,  Tramvaj zvani žudnja Dine Mušanović, iz Bosne i Hercegovine, Kvintet Marca Augusta Cheneviera iz Italije, te predstavu i radionicu The Paper Cinema's Odyssey. Posljednjeg dana festivala, publika će moći pogledati četiri uzbudljiva koreografska sola Dolly/Gut gift/On the other hand/Sul punto autorica Giorgie Nardin, Francesce Foscarini, Luise Cortesi i Claudie Cartazi.

“Jedna od osnovnih misija MESS-a je promocija bh. umjetnosti van granica države. Uz pomoć mreže IYMA do sada smo uspjeli ostvariti nekoliko vrlo zapaženih gostovanja mladih umjetnika i umjetnica. IYMA je sve prepoznatljivija mreža koja je u šest godina svog postojanja napravila veliku bazu podataka mladih teatarskih autora i autorica, koji su sigurno budućnost evropskog teatra“, rekla je Selma Spahić, umjetnička direktorica Festivala MESS.

Jubilarno 55. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS završit će se večeras u Stolariji Narodonog pozorišta u 20 sati sarajevskom premijerom predstave Antigona – 2000 godina kasnije, dok će se zvanično proglašenje pobjednika tradicionalno održati u ponoć u Bijelom salonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije