Znate li gdje sodu bikarbonu ne smijete koristiti

Radiosarajevo.ba
Znate li gdje sodu bikarbonu ne smijete koristiti
Vjerovatno ste mnogo puta naišli na savjete u kojima se piše o dobrobitima sode bikarbone, ipak postoje situacije u kojima je nikako ne bi trebali koristiti.

Iako je odlična u čišćenju domaćinstva, nemojte je koristiti na posudama od aluminijuma. Može doći do neželjenog dejstva i na posuđu se mogu pojaviti mrlje.

Soda bikarbona ima brojne korisne primjene u njezi tijela. Međutim, s obzirom da je alkalna supstanca, ne preporučuje se u liječenju akni. Naime, soda eliminiše prirodne kiseline na koži, čime se stvaraju pogodni uslovi za širenje akni.

I ono što možda niste znali, soda bikarbona i prašak za pecivo nemaju isti efekat. Oba proizvoda stvaraju ugljen dioksid u određenim uslovima, čime daju odličnu teksturu pecivima. Međutim, soda bikarbona reaguje sa kiselinama koje se već nalaze u hrani. S druge strane, prašak za pecivo u sebi ima kiselinu. Zbog toga nisu dobra međusobna zamjena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije