Zbog rijetke bolesti zaudara po mirisu pokvarene ribe

Radiosarajevo.ba
Zbog rijetke bolesti zaudara po mirisu pokvarene ribe
Kelly Fidoe-White, 36-godišnjakinja iz Oldhama u Engleskoj, godinama boluje od rijetke, metaboličke bolesti Trimethylaminuria.

Bolest je poznata i kao sindrom ribljeg mirisa, jer tijelo zaudara po mirisu pokvarene ribe, luka i izmeta, piše dailystar.co.uk

Kelly je oslobođena mirisa izmeta, ali miris pokvarene ribe u kombinaciji s lukom ne donosi joj dobro. Zbog tog problema prebačena je u noćnu smjenu na svom radnom mjestu, u gradskoj bolnici.

Prije se tuširala i mijenjala odjeću dva puta dnevno te uz to trošila cijelu bocu dezodoransa kako bi prikrila miris, ali sve je bilo uzalud. Osim samog mirisa, postoji vrlo malo drugih simptoma, a ljudi koji boluju od nje nerijetko su skloni depresiji i društvenoj izolaciji.

Od ove rijetke bolesti u svijetu boluje između 300 i 600 ljudi, a razvija se kada tijelo više ne može razgrađivati tvari iz namirnica koje sadrže kolin, bezbojni prah lako topiv u vodi. Tada tijelo počinje lučiti isti miris kroz znoj, dah i urin.

Ne postoji tableta koja bi poboljšala njenu situaciju, iako uzima koktele tableta.

"U mladosti sam bezbroj puta čula da mirišem poput ribe, na što bih rekla da sam jela riblji sendvič", rekla je Kelly.

Bilo je užasno teško nositi se s tim kao tinejdžer.

"Provela sam sate i sate ispod tuša prije službene dijagnoze. Kipuća voda i ribanje kože do crvenila predstavljali su mi noćnu moru", kazala je.

Unatoč svojoj bolesti, Kelly je upoznala sadašnjeg supruga Michaela prije 16 godina. Par je sretan zajedno i neugodni mirisi im ne predstavljaju nikakvu prepreku u njihovoj ljubavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije