Zbog ovih namirnica osjećate nedostatak energije

Radiosarajevo.ba
Zbog ovih namirnica osjećate nedostatak energije
Foto: Arhiv / Ilustracija
Neke namirnice negativno djeluju na naš kompletan organizam, te mogu da nas iscrpe i otežaju životni ritam.

Ako osjećate hroničan umor, nedostatak energije, možda se pravi razlog krije u konzumaciji sljedećih namirnica…

U nastavku pročitajte o kojim namirnicama je riječ:

 Kafa

Kafa je mnogim ljudima omiljeni napitak uz koji započinju dan. Ipak, kako ističu stručnjaci dvije šolje na dan je preporučena doza koja može podsticajno da utječe na naše zdravlje, a poznato je i da stimulira naš centralni nervni sistem. U suprotnom ako konzumirate više šolja možete da ugrozite rad vitalnih organa, ali i da podstaknete gojenje.

Umjesto kafe, probajte da uvedete ispijanje zelenog ili crnog čaja koji će vam također obezbijediti dovoljnu dozu kofeina za dan!

 Energetske pločice 

Iako su poznate kao zdrav obrok ili užina koja može brzo da zaisiti, po mišljenju nutricionista enegetske pločice bi trebalo da izbjegavate – posebno tokom radnog dana. One su jedino prihvatiljive kada planirate da trčite, ili se bavite nekom drugom aktivnom sportskom disciplinom. U drugom slučaju, možete zateći sebe kako imate potrebu da zaspite za radnim stolom.

 Zaslađena pića

Baš kao kafa, čaša soka vam se može učiniti kao brzo rješenje za postizanje energije. Ali nakon visokog sadržaja šećera, koji sadrže gotovo sva pića na tržištu, apsolutno nećete postići željene efekte. Problem s energetskim i gaziranim napicima je što sadrže visok procenat šećera i kofeina. Šećer će podići nivo glukoze u krvi, a samim tim vaša energija će istog trenutka početi da opada.

 Industrijski prerađena hrana

Svi nutricionisti se slažu da procesuirana - industrijski obrađena hrana ima nekoliko loših efekata na zdravlje. Što više ugljenih hidrata ima vaš obrok, vaša energija će naglo padati tokom dana. Savjet je da izbjegavate hranu kao što su škrob, bijele mahunarke, dodato ulje i šećer.

 Grickalice

Baš kao što prerađena hrana garantira energetski pad, slatkiši također sadrže slične sastojke, koji će imati slično dejsto po vaš organizam. Držite se dalje od slatkiša i grickalica, te ih za vrijeme užine zamijenite svježim voćem, piše superzena.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije