Zašto su hurme najzdravije voće?

Radiosarajevo.ba
Zašto su hurme najzdravije voće?
Arhiv / Ilustracija
Hurma ili datula, vrsta je voća koja se uglavnom najviše konzumira za vrijeme muslimanskog mjeseca posta, ramazana.

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih vrijednosti, zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na svijetu.

Prema svom sastavu hurme su prava prirodna multivitaminska bomba koju mogu koristiti djeca i odrasli, piše Natural Society.

Donosimo vam razloge zbog kojih trebate svakodnevno konzumirati ovo super voće.

Prirodni izvor vitamina

Bogate vitaminima i mineralima, hurme su idealan izbor za jutarnju opskrbu ovim nutrijentima. Svaka porcija hurmi pruža preko 3 posto preporučene doze vitamina A, K, tiamina i folne kiseline. Jedan su od najbogatijih izvora željeza, kalcija, magnezija, kalija i fosfora. Sadrže gotovo sve vitamine B kompleksa, i bogat su izvor fito-hranjivih tvari poput karotenoida i flavonoida.

Poboljšavaju funkciju mozga

Hurme su bogat izvor jednostavnih prirodnih šećera. Ovi šećeri osiguravaju tijelu važnu glukozu i pomažu u stabilizaciji šećera u krvi. Na ovaj način doprinose poboljšanju moždanih aktivnosti, boljoj spoznaji i koncentraciji.

Reguliraju tjelesnu težinu

Hurma je jedna od rijetkih namirnica koja može pomoći u gubitku kilograma, ali i njihovom gomilanju, zavisno od vrste drugih namirnica s kojima se jede. Bogat je izvor jednostavnih šećera i koncentriranih rezervi energije. Kada se konzumira s drugom visokokaloričnom hranom poput mlijeka, hurma pomaže u povećanju tjelesne težine. Istovremeno, hurme su bogate prehrambenim vlaknima, pružaju osjećaj sitosti, a ne sadrže ni mnogo masti. Konzumiranje nekoliko hurmi u jutarnjim satima, zajedno s toplom vodom pomaže u suzbijanju nezdravih prehrambenih navika, a doprinosi i smanjenju tjelesne težine.

Sprječavaju kardiovaskularna oboljenja

Iako su bogat izvor kalija, hurme sadrže vrlo male količine natrija. To se smatra idealnim elektrolitskim sastavom za održavanje zdravog kardiovaskularnog sistema. Također pomažu i u snižavanju LDL holesterola. Istraživanje je pokazalo da redovna konzumacija hurmi kao dio zdrave uravnotežene prehrane pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih oboljenja čak i kod populacija s većom izloženošću ovim bolestima.

Štite kosti

200 gr hurmi pruža više od 6,5 posto od preporučene doze kalcija i fosfora zajedno sa 14 posto magnezija - važnog minerala za izgradnju kostiju i održavanje odgovarajuće koštane strukture.Kalij, vitamin K i mangan u hurmama također su važni za zdravlje kostiju. Redovna jutarnja konzumacija hurmi poboljšava gustoću kostiju i može spriječiti osteoporozu.

Povoljne za trudnice i dojilje

Redovna konzumacija hurmi pomaže u jačanju mišića maternice i pomaže tijelu u pripremi za završnu fazu trudnoće. Nakon porođaja, djeluju kao povoljno sredstvo za dojilje i promoviraju bolju laktaciju. Također pomažu i bržu kontrakciju mišića maternice, te omogućavaju brži oporavak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije