Zašto se ne proizvode lijekovi za užasne menstrualne bolove?

Radiosarajevo.ba
Zašto se ne proizvode lijekovi za užasne menstrualne bolove?
Arhiv / Ilustracija
Mnoge žene, kako bi umanjile menstrualne bolove, vjeruju u tablete i toplu dekicu, ali ima i onih kod koji je bol toliko intenzivan da nekoliko dana leže u krevetu.

Često se postavi pitanje, kako i pored napredne medicine, još uvijek nije pronađen lijek, piše Cosmopolitan.

No, sve vodi do jednog:  seksizma. Uprkos činjenici da čak 90 posto žena pati od simptoma PMS-a, a samo 19 posto muškaraca pati od problema erektilne disfunkcije, naučnici otkrivaju kako se na problemu erektilne disfunkcije istražuje i radi čak pet puta više nego na činjenici da se ženski abdomen pokušava izjesti iznutra svakih 28 dana.

Logično je da lijek ne postoji budući da nitko ni ne radi na njegovom otkrivanju.

No stvari su još i gore. Problem leži u činjenici da za takva istraživanja jednostavno ne postoji nikakav budžet budući da su većina investitora muškarci koji, vjerovali ili ne, ne vjeruju kako su bolovi stvarna stvar, piše Cosmopolitan.

Prema riječima Kathleen Lustyk, psihologinje s Univerziteta u Washingtonu: „To je njihov ljubazan način da poruče kako je to sve u našoj glavi.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije