Zašto ne treba bacati zelene dijelove mladog luka?

Radiosarajevo.ba
Zašto ne treba bacati zelene dijelove mladog luka?
Mladi luk vrlo je cijenjena namirnica.

Često se dogodi da zeleni dio završi u smeću.

No razmislite, taj dio iznimno je ljekovit. Ima protuupalna svojstva. Pomaže kod prehlade i krvnog pritiska. Djeluje protiv gljivica, stresa i umora.

Ako vas muči upala grla, uz pomoć komadića luka, naribanog đumbira i soli, riješit ćete se upale.

Narezane sastojke zajedno stavite u platnenu vrećicu ili krpu te zagrijte. Toplu kompresu umotajte u još jednu krpu ili peškir te stavite na upaljeno područje (grlo, prsa, dlanove ili leđa).

Pomaže i kod natečenih nogu

Mladi luk kuhajte nekoliko minuta. Blenderom ga miksajte, dok se smjesa ne pretvori u pastu. Takvom pastom namažite natečene dijelove nogu. Ovaj recept koristi se već stotinama godina i vrlo je učinkovit.

Ako vam je dosadio šmrcati neprestano, upotrijebite mladi luk.

Zgnječite luk i njegovim sokom natopite vatu ili blazinice. Takvu mokru kompresu stavite na nos i područje sinusa, prenosi dnevno.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije