Zašto je dobro potopiti u vodu četiri badema i pojesti ujutro?

Radiosarajevo.ba
Zašto je dobro potopiti u vodu četiri badema i pojesti ujutro?
Pixabay / Ilustracija
Bademi su među najboljim orašastim voćem, hrskavi su i ukusni, a također prepuni bitnih nutrijenata.

U njima se nalaze proteini i vlakna s još devet bitnih sastojaka kao što su vitamin E te kalcij. 

Bademi imaju inhibitor enzima (molekula koja se veže za enzim i smanjuje njegovu aktivnost) koji se "deaktivira" kada se badem potopi u vodu, piše Naturalcure

Potopljene bademe je lakše probaviti i sadrže mnogo više nutrijenata, a dovoljna je samo šačica badema za maksimalni efekt. Možete ih pojesti ujutro, za dobar početak dana.

Vitamin E djeluje preventivno na moguća istezanja mišića i upale poslije i prije treninga. Nekoliko badema dnevno bit će sasvim dovoljno da što prije i bezbolnije uočite rezultate napornog treninga.

Vitamin E djeluje antioksidantno. U bademu nalazimo i mnoge vitamine B kompleksa, naročito niacin, te brojne minerale, od kojih izdvajamo kalcij kojim je badem najbogatiji među orašastim plodovima. Njegove se hranjive tvari, naročito bjelančevine, idealno nadopunjuju s onima iz žitarica i mahunarkama.

Od slatkog badema koriste se plod (ljuska i sjemenka), listovi i kora. Listovi i ljuske podstiču rad jetre i smiruju kašalj, a kora osim toga služi i kao sredstvo protiv crijevnih parazita, povišene tjelesne temperature, a pospješuje i izlučivanje mokraće.

Slatki je badem ukusan i hranjiv kao dodatak kolačima, pržen u šećeru, kao nugat... Teže ga podnose osobe s osjetljivim želucem, ali drugi će u njemu naći pravi koncentrat energije.

U Indiji ih smatraju hranom za mozak, koriste ih kao sastojak tradicionalnih slatkiša pod imenom mithai, a među popularnim su darovima za vrijeme Diwalija.

Stari Rimljani poklanjali su bademe mladencima kao afrodizijak, a 1350-ih godina Italijani su počeli darivati po pet badema zapečenih u šećeru za istu namjenu. Svaki je simbolizirao jedan aspekt sretnog braka: zdravlje, bogatstvo, sreću, plodnost i dug život.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije