Zašto je dobro imati velik nos?

Radiosarajevo.ba
Zašto je dobro imati velik nos?
Pixabay / Ilustracija
Možda niste zadovoljni sa onim što vidite u ogledalu, no vaše lice vam zapravo otkriva tajne vašeg zdravlja.

Tako bijeli krugovi na dužici oka su odličan pokazatelj povišenog nivoa holesterola u krvi, kao i masne naslage na beonjači, dok opušteni očni kapci mogu biti znak da je u pitanju Belova paraliza, odnosno poremećaj očnog nerva.

Ljudi s velikim nosom imaju manje šanse da ih napadnu mikroorganizmi jer oni uglavnom imaju više dlačica u nosu koje spriječavaju ulazak parazita. 

Taman jezik govori o tome da se u ustima gomilaju bakterije, što može biti rezultat loše oralne higijene, posljedica pušenja ili uzimanja antibiotika.

Žućkasta koža ukazuje na prisustvo dijabetesa ili visokog krvnog pritiska, a smeđe mrlje na koži ukazuju na pojačano lučenje estrogena.

Prorijeđena kosa ukazuje na hiperaktivnost tiroidne žlezde, dok prorijeđene obrve govore da tiroida radi oslabljenim kapacitetom.

Crvenilo na obrazima može biti posljedica problema s kožom kao što je rozacea, a može biti i pokazatelj pojačanog lučenja kortizola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije