Zahvaljujući fotografijama zabilježenim mobitelom, otkrio rak kod svog sina

Radiosarajevo.ba
Zahvaljujući fotografijama zabilježenim mobitelom, otkrio rak kod svog sina
Zahvaljujući fotografijama koje je zabilježio mobilnim telefonom, jedan otac je sasvim slučajno otkrio rak kod svog 14 -mjesečnog sina.

Upravo ta slučajnost spasila je mališanu život.

Mobilni telefoni se često prozivaju zbog lošeg utjecaja koji imaju na ljude, ali telefon Owena Charles Scrivensa iz Velike Britanije je spasio život njegovom sinu.

Nakon fotografisanja, tada 14 - mjesečnog Jaxsona, primijetio je nešto čudno - na jednom oku je vidio bijelu mrlju.

Slikao ga je sa blicem, a drugo oko je imalo normalni crvenkasti odsjaj.

djecak_kancer_oci_metro.jpg - Zahvaljujući fotografijama zabilježenim mobitelom, otkrio rak kod svog sina

Zajedno sa suprugom Emily je potražio na internetu više informacija otkrili su da bi njihov sin mogao imati opasan oblik raka.

Roditelji su dijete odmah odveli kod doktora kako bi provjerili svoje sumnje. Ispostavilo se da je Jaxson ima retinoblastom, rijetki oblik raka koji se pojavljuje na retini oka.

"Nakon pregleda sam pogledao stare fotografije i tačno se vidjelo da su se promjene na oku počele pojavljivati u kasnom novembru", rekao je Owen za Metro.co.uk

Jaxson je primio prvi set hemoterapije u decembru i Owen kaže da se tumor već smanjio na trećinu početne veličine. Iako se tumor nikad neće povući, doktori se nadaju da će to ostati mala, benigna masa koju će moći da nadziru tokom života.

Također, Skrivens je novinarima otkrio da u budućnosti Jaxson ne bi trebao da ima neke posebne probleme s vidom, tumor će vjerojatno imati mali utjecaj samo na periferni vid.

Ovo je jedan od rijetkih primjera gdje su Internet i mobilni, kao osnovni alati za dobijanje informacija, pomogli jednom ocu da uvidi potencijalnu opasnost i da na vrijeme reagira.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije