Uz nekoliko trikova do ambijenta romantične kolibice i u vašem domu

Radiosarajevo.ba
Uz nekoliko trikova do ambijenta romantične kolibice i u vašem domu
Pixabay / Ilustracija
Sanjate da živite u romantičnoj ladanjskoj kućici? Uz pomoć nekoliko trikova možete postići izgled tople, romantične kolibe i u vlastitom domu.

Dekor klasične ladanjske kolibe ostavlja dojam udobnosti, topline, stila i rustičnog komfora. Karakterišu ga, između ostalog, cvjetni dezen, komadi namještaja ili asesoari iz starih vremena, drvo kao dominantni materijal i pastelne boje.

Ključ kreiranja impresije ladanjske kolibe je u kombiniranju i miješanju namještaja i stilova.

Dnevni boravak

Odaberite udobnu sofu klasičnog stila sa zaobljenim nogama i naslonjačima za ruke, i dugmićima. Stol treba biti u istom shabby chic ili vintage stilu, po mogućnosti bijele boje koja odgovara pastelima namještaja. Sofu kombinirajte sa veselim zavjesama cvjetnog uzorka i jastucima u sličnim tonovima. Rasvjetna tijela poput lampe trebaju biti u istom klasičnom, bezvremenskom stilu.

Kuhinja

Kuhinje u ovakvim kolibama su često tamne sa niskim stropom, što se može korigirati ako zidove obojite u svijetlu boju, a grede na tavanici u tamnu. Kontrast će djelovati efektno i skrenuti pažnju sa nedostataka arhitekture prostorije. Akcentirajte pametno – crvena starinska stolica će oživjeti prostoriju i iznenaditi oko. Finiširajte polovnim asesoarima koji uprkos vremenu ne gube šarm.

Trpezarija

Na slici vidimo stol, dvije stolice i klupu jednakih linija, ali različitost rasporeda sjedenja i retro stolica u pročelju „razbijaju“ uniformirani izgled i daruju starinsku vibru. Kako bi postigli stilizirani izgled koji ne izgleda suviše otrcano, koristite bijelo posuđe, dok se boja može dodati asesoarima poput vazni, stoljnjaka i prekrivača.

Spavaća soba

Osobnost ladanjskog stila je u upotrebi komada namještaja ili asesoara iz prošlosti. Potražite stare komade koje možete miješati sa novim poput elegantnog kreveta (slika) uparenog sa bijelim metalnim starinskim noćnim stolićima. Izgled će ostati svjež, ali i dalje seoski ako pomiješate obične asesoare sa starinskim uzorcima radi bolje ravnoteže.

Kupatilo

Kad je u pitanju kupatilo, samostojeće kade su osnov ladanjskog stila. Dodacima poput mekanih debelih ručnika i losiona u ambalaži romantičnog izgleda, zaokružit ćete ciljani stil.

Za odlaganje ručnika i drugih predmeta koje možete trebati u kupaonici poslužit će stara drvena tronožna stolica koja će upotpuniti rustični izgled.

Hodnik

Prostorija koja se obično potcijeni te posluži kao skladište, ustvari je od velike važnosti za postizanje seoskog izgleda vašeg prostora. Vješalica za kapute koja djeluje kao improvizirana, odličan je uvod u priču koja slijedi. Istu možete napraviti i za ključeve, piše Patria.

Boje za ladanjski izgled

Zelena – za umirujući izgled prirode

Prljavo ružičasta – veliki trend ove sezone

Pastelno plava – klasična nijasna za izgled seoske kolibe

Žuta – za veseli izgled vašeg doma

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije