Tri greške sa zdravljem koje žene čine češće od muškarca

Radiosarajevo.ba
Tri greške sa zdravljem koje žene čine češće od muškarca
Pixabay / Ilustracija
Briga o vlastitom zdravlju trebala bi uvijek biti na vrhu liste prioriteta.

Redoviti liječnički pregledi, tjelovježba, zdrava prehrana i prepoznavanje simptoma bolesti od iznimne su važnosti za naše zdravlje, no ipak, prave se greške.

Donosimo vam tri zdravstvene pogreške koje žene čine češće nego muškarci:

1. Ne shvaćate ozbiljno zdravlje svog srca

Mnoge žene smatraju da je srčani udar zdravstveni problem koji će prije zadesiti muškarce nego njih. Međutim, žene su također izložene velikom riziku od srčanog udara. Većinom smatraju da su premlade i ne pridodaju važnost simptomima koje osjećaju čak i ako u porodici imaju osobe s kardiovaskularnim problemima. Čim osoba osjeti bol, potrebno je potražiti liječničku pomoć. 

2. Tjelesnu težinu "kontrolirate" odjećom

Rijetko koja žena ima volju za svakodnevnim vaganjem pa najčešće težinu kontroliramo promatrajući kako nam stoji određena odjeća. S druge strane, samo zato što možda ne stanete u traperice ne znači da pod hitno morate na dijetu. Kada je u pitanju zdravlje, dobro je izvagati se barem jednom mjesečno kako biste znali kakva je situacija s vašom tjelesnom težinom, a prije rigoroznih dijeta bilo bi dobro posavjetovati se sa svojim liječnikom opće prakse, a ne odjećom.

3. Koristite samo internet za medicinsku dijagnozu

Kada osjetimo neke čudne bolove ili primijetimo neobične promjene na vlastitom tijelu, većina nas prvo će pohitati na internet kako bismo ustanovili u čemu je problem. Često sami sebi postavimo dijagnozu na temelju informacija prikupljenih na internetu i smatramo da se možemo sami izliječiti.

Prema podacima istraživačkog centra Pew, žene prednjače u ovoj navici. Bezazleni zdravstveni problem možda i možemo riješiti uz pomoć interneta, ali postavljanje dijagnoze bez stručnog mišljenja kada su u pitanju teži simptomi samo može stvoriti još veći problem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije