I muškarci i žene trebaju izbjegavati dezodoranse sa ovim sadržajem

Anadolija
I muškarci i žene trebaju izbjegavati dezodoranse sa ovim sadržajem
Najnovije istraživanje provedeno u Švicarskoj je pokazalo da žene koje redovno koriste dezodoranse koji sadrže aluminijske soli rizikuju obolijevanje od raka dojke.

Prvi testovi na mliječnim stanicama, izoliranim iz normalne ljudske žlijezde, kasnije su ponovljeni u istraživanjima na miševima, a rezultati su bili isti.

Naučno istraživanje je pokazalo kako dugoročna izloženost koncentracijama aluminija izaziva formiranje tumora na stanicama i metastaze.

Naučnici sa Univerziteta u Genevi su saopćili da aluminijske soli blokiraju žlijezde znojnice, nakupljaju se u tkivu dojki te proizvode efekte slične onima koje proizvodi estrogen.

"Mislim da bi trebali izbjegavati sve dezodoranse koji sadrže aluminijske soli. Teško je biti siguran da dezodoransi na kojima piše da nemaju aluminija zaista ne sadrže aluminij", rekao je koautor studije Andre-Pascal Sappino za "The Local".

Dodao je kako se još uvijek aluminij tretira kao "sumnjiv, ali ne i osuđen".

Iako studija nije uspjela u potpunosti dokazati da aluminijske soli uzrokuju rak dojke, Sappino savjetuje korištenje dezodoransa bez njih.

Isti savjet je uputio ženama ali i muškoj populaciji, naglasivši kako je svjestan da će se protiv rezultata studije pobuniti kozmetička industrija.

Naučno istraživanje o utjecaju upotrebe dezodoransa na ljudsko zdravlje je objavljeno u naučnom magazinu "International Journal of Cancer".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije