Tjelesna temperatura otkriva mnogo toga o vašem zdravlju

Radiosarajevo.ba
Tjelesna temperatura otkriva mnogo toga o vašem zdravlju
Pixabay / Ilustracija
Normalna tjelesna temperatura iznosi od 36 do 37 Celzijusa, dok je prirodno da jutarnja temperatura bude niža za oko 0,3 stepeni od večernje.

No, temperatura tijela otkriva mnogo više o vašem zdravlju.

Niža temperatura

Temperatura ispod 36,5 stepeni najčešći je pokazatelj usporenog metabolizma. Ako je udružena sa simptomima poput manjka energije, pospanosti, sporije probave, debljanja, ispucalih nokti i ispadanja kose - ona može upućivati na usporeni rad štitnjače, odnosno hipotireozu. 

Povišene jutarnje temperature

Utvrđivanje ovulacije putem temperature - metoda koja se koristi kod redovnog menstrualnog ciklusa u trajanju od 28 do 30 dana. Temperatura se mjeri pet minuta nakon buđenja svakog dana ciklusa. Ako želite dijete, seks se preporučuje unutar 24 sata nakon pada temperature ili 24 sata nakon povećanja.

Ubrzana štitnjača

Hormoni štitnjače najveći su regulatori brzine metabolizma, a ako je povećana, ubrzavaju se svi tjelesni procesi, što rezultira povišenom temperaturom od oko 0,5 stepeni. Dodatni simptomi su ubrzani rad srca, ubrzana probava, znojni dlanovi, valovi vrućine, nesanica - što upućuje na hipertireozu

Laži

Tada dolazi do tzv. Pinokio efekta, odnosno blagog crvenila na području oko nosa, gdje se krvne žilice nalaze blizu površine kože i služe kao pokazatelj povišenja temperature.

Snižavanje temperature

Otvaranje prozora ili smanjenje grijanja na optimalnih 18 Celzijusa će rezultirati smanjenjem tjelesne temperature od oko 0,2 stepeni, što je dovoljno da olakša uspavljivanje.

Starost

Studije pokazuju da se nakon 60. godine života smanjuje tjelesna temperatura za oko 0,3 stepena. To je rezultat usporavanja metabolizma, a nižu temperaturu najčešće prati i slabija cirkulacija te hladni udovi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije