Tajna dijete "osam sati": Dozvoljeno jesti sve, ali od 9 do 17 sati

Radiosarajevo.ba
Tajna dijete "osam sati": Dozvoljeno jesti sve, ali od 9 do 17 sati
Pixabay / Sat
Ako se ne želite odreći omiljene hrane, ali želite smršaviti, jedite samo tokom perioda od osam do 17 sati, savjetuju autori knjige "Osmosatna dijeta: Izgubite kilograme, a da ne pazite što jedete", David Zinczenko i Peter Moore.

Naime, jedete li samo u razmaku od devet ujutro do pet navečer ili od 11 ujutro do sedam navečer tijelo će lakše razgraditi svu hranu i vi ćete izgubiti višak kilograma.

Pridržavate li se takvog ritma možete u samo sedam dana izgubiti četiri i pol kilograma, no jedete li nakon tog vremena tijelo će kalorije pretvoriti u salo na trbuhu i bedrima, tvrde autori.

Osmosatnim režimom prehrane produžuje se vrijeme od doručka do posljednjeg obroka koje tijelu omogućuje da potroši baš sve kalorije i pretvori ih energiju, piše Daily Mail.

Ali pazi, i umjetno svjetlo utječe na višak kilograma. Naime, sve više ljudi ima problema s pretilosti i dijabetesom, a razlog za to krije se u umjetnom svjetlu koje utječe na naš cirkadijalni ritam koji kontrolira funkcioniranje organizma, navode autori. S umjetnim svjetlom produžilo se i vrijeme za hranjenje koje naš probavni sustav jednostavno ne prepoznaje zbog čega se kilogrami samo skupljaju. Takvo ponašanje negativno utječe na proizvodnju hormona i enzima.

"Upravo zbog toga raste i broj oboljelih od dijabetesa. Sve smo duže budni i jedemo do kasno u noć što usporava metabolizam", dodali su autori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije