Sve čari fantastičnog limuna

Radiosarajevo.ba
Sve čari fantastičnog limuna
Foto: Pixabay / Limun
Limun je zaista jedna od najdjelotvornijih i najkorisnijih voćki, bilo da je konzumirate zbog prehlade ili ljepote.

Postoji mnoštvo razloga zbog kojih biste ga trebali redovno konzumirati, a mi vam donosimo nekoliko. 

1. Pomaže probavi i uklanja toksine iz vašeg probavnog trakta, stoga ga možete bez problema koristiti i u dijeti. Pomaže kod žgaravice, nadutosti i mučnine, a uz čašu tople vode i malo meda, pomoći će vam i kod mršanja.

2. Pomaže zdravlju jer je dokazano da ljudi koji češće konzumiraju limun, imaju jači imuni sistem i otporniji su na infekcije. Sadrže mnogo vitamina C i askorbinske kiseline koja pomaže borbi protiv brojnih upala. 

3. Čisti kožu zahvaljujući antioksidansima, pa se čak može koristiti i u borbi protiv tih mrskih bora. A ako se limunom premažu staračke pjege, može ih izblijediti da budu što manje vidljive. 

4. Pojačava energiju zahvaljujući vitaminima i mineralima. Stoga, ako ste previše izloženi stresu ili se osjećate anksiozno, limunada je prava stvar za vas. 

5. Čisti organizam i pospješuje čišćenje krvi i urninarnog trakta od raznih toksina. A prema nekim studijama čak pomaže i u borbi protiv kamenja u mjehuru. 

6. Uz askorbinske kiseline u limunu, rane mnogo lakše i brže zarastaju. A odličan i za vaše kosti, vezivno tkivo i hrskavicu. 

7. Uz limun ćete imati i svježiji dah i zdravije zube. Ukoliko želite izbjeći bespotrebne hemikalije u raznim preparatima za ljepotu i zdravlje vaših zuba, onda je limun prava stvar. Samo trebate pripaziti da ne perete zube nakon pijenja limunade jer možete tako oštetiti zubnu caklinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije