Sušenje odjeće u stanu opasno je po zdravlje

Radiosarajevo.ba
Sušenje odjeće u stanu opasno je po zdravlje
Pixabay / Ilustracija
Mnogi od nas nemaju drugog izbora nego sušiti odjeću unutar svoja četiri zida, na radijatorima ili za to predviđenim stalcima.

No, ova navika mogla bi vas koštati zdravlja kad su u pitanju problemi vezani uz disajni sistem.

Tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imalo je veliku razinu vlage koja svaki dom pretvara u bogato rasplodno tlo za grinje i povećanu koncentraciju plijesni. Ovakvo smanjenje kvalitete zraka povezano je s astmom i sličnim alergijama.

Ukupno 87 posto kućanstava Glasgowa, u kojem je studija provedena, suši svoje rublje u kući po hladnom vremenu, od kojih dvije trećine njih odjeću suši na radijatoru. To povisuje razinu vlage u domu za 30 posto onih dana kada se rublje suši, tj. za 15 posto za vrijeme ostalih dana. Stručnjaci su zaključili kako su manji, dobro izolirani domovi prave klopke za vlagu.

"Ljudi zapečaćuju svoje domove kako bi bolje iskoristili energente i kako bi im bilo ugodnije, no ovo nije popraćeno prikladnim ventiliranjem. Trenutna regulativa u građevinarstvu zahtijeva jedan kubni metar prostora za sušenje, što nije dovoljno", objasnio je Colin Porteous, voditelj studije.

Njegov tim zagovara ponovno uvođenje zajedničkih prostorija za sušenje kako bi se ovaj problem ublažio. One su bile česte u Velikoj Britaniji u 60-ima, a u SAD-u se još uvijek koriste u tu svrhu, no s proširenjem tržišta perilica rublja koje ujedno funkcioniraju kao sušilice, zajedničke prostorije su se ili smanjile ili prestale uključivati u zgrade.

Plijesni koje izazivaju bronhitis, alergije i slične respiratorne probleme.

"Britanija je posebno sklona plijesni, zbog vlage i hladnoće, no nema razvijenu svijest o zdravstvenim posljedicama koje one može uzrokovati. Postoje stotine vrste plijesni, ali samo njih desetak mogu uzrokovati zdravstvene tegobe, npr. Sinusitis, bronhitis, alergije i slične respiratorne probleme", komentirao je profesor medicinske mikologije Univerziteta u Manchesteru Malcolm Richardson.

Udisanje spora plijesni može uzrokovati upalu, uglavnom kod osoba oslabljenog imuniteta ili može dovesti do alergijskih reakcija, pogotovo astme, jer imunitet reagira na spore kada ih identificira u gornjim dišnim putevima i sinusima. Simptomi infekcije plijesni uključuju kašljanje, neprestani umor, iritaciju očiju, grla i kože, glavobolje ili mučninu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije