Super lijek: Hren za ublažavanje prehlade i kašlja

Radiosarajevo.ba
Super lijek: Hren za ublažavanje prehlade i kašlja
Arhiv / Ilustracija
Hren je vrlo ljekovita biljka koja ima oštar miris i jak okus.

Ljutina je glavna karakteristika ove biljke, a uz to i njegova mnogobrojna ljekovita svojstva. Korijen hrena je riznica vitamina C, a sadrži i vitamine B skupine, te minerale kalij, kalcij, magnezij i fosfor, piše Kiwi.hr.

Hren jača imunološki sustav, potiče probavu i cirkulaciju krvi, smanjuje visoki krvni pritisak i pomaže u zacjeljivanju rana. U medicini su ga koristili i drevni narodi, posebno za plućna i kožna oboljenja te skorbut; bolest uzrokovanu nedostatkom vitamina C. Hren pozitivno djeluje na infekcije mokraćnog sistema i bubrega. Djeluje antikancerogeno kod malignih oboljenja u jetri, mjehuru, jednjaku, te debelom i tankom crijevu.

Hren za kašalj i prehladu

U slučaju prehlade i neugodnog kašlja, možete napraviti prirodni lijek-sirup od hrena i meda. Priprema sirupa je vrlo jednostavna.

  1. U staklenci pomiješajte 2 kašike naribanog korijena hrena i 100 g meda
  2. Ostavite da odstoji nekoliko sati

Sirup možete piti 2-3 puta dnevno i ne smijete ga koristiti više od 5 dana. Kod nekih ljudi može nadražiti sluznicu želuca. Ukoliko imate problema sa štitnjačom i bubrezima preporučuje se izbjegavanje ove biljke.

Hren ima snažna antibakterijska svojstva. U kombinaciji s medom:

  • pomaže u olakšavanju respiratornih problema
  • ublažava kašalj i promuklost
  • jača imunološki sistem
  • ima blagotvorni učinak na sinusitis

Uz to, stimulira znojenje, pa je odličan i u liječenju groznice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije