Šta se događa kada pijete kafu na prazan želudac

Radiosarajevo.ba
Šta se događa kada pijete kafu na prazan želudac
Kafa je hvaljena, opjevana, omiljeni napitak diljem svijeta i neizostavni dio razbuđivanja.

Iako kafa sadrži razne antioksidanse, njene zdravstvene dobrobiti se poništavaju ako se pije pogrešno, odnosno ako se pije na prazan želudac, piše Positive Med.

Naime, naučnici su otkrili što se tačno u tijelu događa konzumiranjem kafe natašte, nebitno je li ona instant, turska ili pomiješana s mlijekom.

Povećanje razine želučane kiseline

Kafa na prazan želudac povećava izlučivanje hlorovodične kiseline u probavni sistem, što je osobito loše kod ljudi koji boluju od gastritisa te imaju sami po sebi višak kiseline. Zbog visokih razina želučane kiseline povećava se rizik od nastanka čireva, hronični gastritis, sindrom iritabilnog crijeva i želučanog refluksa.

Povećan rizik od raka

Zbog poremećene probave nakon ispijanja kafe, često dolazi do otežane apsorpcije proteina u tijelu, što rezultira s nadutošću, iritacijom pa i upalom crijeva, što sve dugoročno povećava rizik od raka debelog crijeva, najčešće maligne bolesti današnjice.

Tjeskoba

Pijenje kafe općenito djeluje na povećanje razine hormona stresa, kortizola. Taj se efekt pojačava ako se kafa pije natašte, jer hrana djeluje smirujuće na organizam, pa i smanjuje negativan učinak kafe. Stres i tjeskoba vežu se za lupanje srca, kratkoću daha…

Sniženi hormoni

Kofein iz kafe ometa proizvodnju hormona serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj zadovoljstva i sreće. Nedostatak serotonina je glavni uzrok depresija i mentalnih bolesti.

Ako pojedinac pije kafu natašte, primijetit će naglo podizanje raspoloženja – no i naglo spuštanje nakon sat do dva. Ako se kafa prije višekratno tokom dana, serotonin postaje ovisan o vanjskim uzrocima, a ne rezultat rada organizma, pišu 24sata.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije